Марин Големинов бе честван в родния си град. Когато през 1986 г. работех над монографията си за композитора Марин Големинов, в разговор с проф. Димо Димов зададох малко баналния въпрос: с кой друг голям български творец може да бъде сравнен композиторът. Отговорът беше: "С Майстора. У него има същата големиновска самобитност и оригиналност. Никога не можеш да сбъркаш една картина на Майстора с нечия друга. Както не можеш да не отличиш музиката на Големинов от всичко останало.
И още нещо, което свързва двамата големи български творци - родният край.
На 10 септември съвместно с Агенция за камерна музика - София, в Кюстендил бе организирано честване на художествената галерия. Сред великолепието на картините на Майстора прозвуча музика на Големинов.

Р. А.


Премиерата
на издадената преди месеци книга "Дневници" на Марин Големинов и неговия първи компактдиск ще бъде на 6 октомври от 18 часа в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Фактът е радостен, но и печален. Издаването на този диск се случва едва сега, когато композиторът е на 90.
Продукцията на фирмата "Гега ню" съдържа 70 минути музика. Тук са два от осемте струнни квартета на композитора, Концерт за обой и оркестър и Диптих за флейта и оркестър
Като изключим Трети струнен квартет "Старобългарски", създаден през 1943 - 1946 г., останалите три произведения са от по-късния творчески период на автора. Този период неговите изследователи свързват с промяна в стила му. Известно е, че Марин Големинов съчинява повечето от своите инструментални опуси за конкретни изпълнители. Квартет "Старобългарски" например е посветен на квартет "Аврамов" и писането му започва една година след премиерата на "Нестинарка". В компактдиска изпълнението на това камерно произведение е поверено на Софийски струнен квартет.

K