Ян казва сбогом на Ян

Седем деца от три брака, сега живеене на съпружески начала с приятелката, на всичките си жени е говорел само на Ви, работник в печатницата над тридесет години и работа по нощите във фотографското си ателие в квартала - богат и пребогат на типажи от долните слоеве на обществото, шестдесет самостоятелни изложби зад граница, орден за изкуство и литература във Франция (1990), автор на две книги - "Театърът на живота" (1991) и "Любов на три" (1998), където ръкописните текстове се редуват с фотографии, продадени за две седмици, пренебрежение от хора във фотографския бранш и още едно - от десните и от левите днешни чешки политици... Това са само щрихи към противоречивия портрет на един от съвременните класици на чешката фотография - Ян Саудек.
И може би като продължение на този нетипичен каданс между необикновеното и обикновеното е последната му изложба - "Сбогом, Ян", видяна от 75 000 души. Тя думата "последна" може да се приеме като своеобразен ексцентризъм и реакция на неща от действителността през последните девет години, а и като скрита реклама, която би могла да се обърне срещу автора си. Едва ли досега е имало в историята на чехословашката фотография подобно решение - да не правиш повече изложби в родината си. То става окончателно за Ян Саудек, след като преди време пражкият Художествено-промишлен музей му отказва да направи там изложба с мотива, че това ще бъде възможно едва след пет години. Без да изтъква това на преден план, Ян Саудек казва за изложбата си: "Решен съм, наистина, окончателно да не правя тук изложби. Сегашния интерес считам за достоен завършек на кариерата си, а лично за себе си - и за тест дали не съм вече мъртъв. Радва ме, че дойдоха толкова много хора. Това е удовлетворение за целия ми живот."
Това не е ретроспективна изложба, макар че някои от фотографиите по мотиви напомняха предишните му работи, но благодарение на ръчното оцветяване всеки отпечатък се превръщаше уникат. Изложбата включваше 66 работи и още при откриването й бяха продадени 19, а в края на първата седмица - останалите. Цените им варираха от 460 щ. д. до 1093 щ. д., а една творба достигна на търга цена 3800 щ. д.. Всичките пари Ян Саудек подари на фондацията за присаждане на костен мозък.
В края на първата седмица от изложбата "Сбогом, Ян" се състоя и премиера на книгата на Саудек - "Любов на три". Тя включваше не само двадесет от известните снимки на своя автор, но и разкази на негови житейски истории, писани с перодръжка, като се играе свободно с големината на буквите, подчертаванията и специфичния Саудеков правопис. Сантиментален и саркастичен в писанието си, авторът не щади и самия себе си: "Казват ми, че трябва да отида на концерт на съвременна музика. Че трябва да чета повече Пруст, Шопенхауер, Ницше. Да се опитам повече да премислям. Но как мога, когато постоянно я виждам пред себе си? Нея или някоя друга: как могъщо се люлеят хълбоците й под памучната пола? Вървя зад нея - не мога да се спра. Чувам как бедрата й се трият едно в друго - вървя непрестанно."

Прага , cептември 1998 г.

Димитър Великов