Музикалните маршрути
на Венцислав Янков

"Може би съществува взаимно привличане между японското изкуство и интуитивния дух на френската музика, който търси изискаността, финеса, чистотата на линиите и формите, светлината в съдържанието - качества, изразени великолепно в произведенията на Форе, Дебюси, Равел." Така именитият пианист от "старата генерация" Венцислав Янков, който живее и работи в Париж, извежда тънката психологична мотивация на японската инициатива за фестивал на френската музика в Кай. Там сам той се оказа централна фигура - и на концертния подиум, и с проведения от него майсторски клас със студенти от висшите музикални училища в Токио и Тохо.
Фестивалът на музиката (KFM), в който професор Янков бе поканен да участва, се състоя от 23 до 28 август в областта Яманаши. От тази година с темата "Френска музика" започна реализирането на международни проекти. "Ние искаме да предоставим възможност на японските студенти да навлязат във френската музика чрез непосредствен контакт с именити френски музикални педагози, а на японските слушатели - да я опознаят чрез изкуството на големи френски изпълнители", споделя г-жа Саюти, организатор на фестивала и член на Комитета за сближаване между Япония и Франция.
През тази година проф. Венцислав Янков имаше поредица ярки изяви и извън пределите на Франция: концерти в Уигмърхол в Лондон, в Швейцария, в Белгия. "Венцислав Янков успява да отправи едно голямо послание посредством пианото. Ще съжаляваме един ден, че не тичахме вкупом след него, за да го слушаме. Той е сред тези таланти, които насищат произведението с истинското красноречие - това на композитора", отбелязва вестник "Котидиен Жюрасиен".
"Концертът на Венцислав Янков в Уигмърхол впечатли с физическата енергия и концентрация на въображението. Тези качества намериха място в един величествен прочит на голямата Бетховенова соната в Си минор оп. 111.", пише английското издание "Мюзикъл опиниън".

Людмила Маринова