Фонтанът
е голямата атракция на ремонтирания площад "Славейков". В първия ден след тържественото му откриване по стар български обичай продължаваше измазването на някои недовършени фасади, а половината от новите книжни сергии още не бяха монтирани.
Фонтанът обаче е много красив и работи. Висок и широк. От месинг, за радост сещате се на кого. Минувачите спират пред него и като треснати гледат течащата вода и отблясъците от дъното, покрито с монети. Фонтанът бил копие на фонтана, който навремето стоял пред царския дворец. Не знам как е изглеждал там, но тук прилича на голяма брошка върху малък бюст. Предстои му да стане едно от модните места за тийнейджърски срещи. Едва ли обаче ще му стигнат енергиите, за да промени качеството на търговията с книги.
Нещата изглеждат така: общината извърши законен рекет в аванс. С търга и предварителния наем, взет от търговците, тя на практика експлоатира едно изключително добре разработено търговско място, за да финансира своите намерения. Именно упорството на търговците да продават книги в дъжд и студ вдигна цената на мястото. И те си платиха солено, за да останат там.
А докато общината се занимава със скъпоструваща градска козметика, жителите на този град са изправени пред дилемата чии права са по-важни за широкоусмихнатия кмет - тези на кучетата, или тези на хората. Ако той продължава да стои на страната на кучетата в борбата им за територия и прехрана срещу хората, няма да мине много време и на пл. "Славейков" ще си продават, ще си купуват книги и ще си гледат фонтана само кметът и неговите чиновници.

С. М.