Балкански сюжети

Международен пълномощник по възстановяването на Босна и Херцеговина, висш представител на международната общност, международен посредник в Босна - това са само три от спряганите в медиите варианти на длъжностно название на испанския дипломат Карлос Вестендорп и Кадеса, назначен от международната общност да надзирава практическото приложение на гражданския раздел от Дейтънското споразумение за Босна. Понякога със смесица от сарказъм и ирония го наричат просто "вицекраля на протектората Босна и Херцеговина", което също не е далеч от истината. Миналата седмица например въз основа на специалните пълномощия Вестендорп отне мандата на един новоизбран депутат в парламента на босненските сърби заради изявлението му какво можело да стане, ако НАТО действително бомбардира Сърбия заради Косово.
Депутатът се казва Драган Чавич, вицепредседател на Сръбската демократическа партия СДС, партията на експрезидента Караджич, останалите обяснения можем да си спестим. Тази "Сръбска Демократска Странка" обаче така или иначе е най-голямата политическа партия на босненските сърби, доминираща и след последните избори, проведени само преди месец, и при това в коалиция с босненския филиал на ултранационалистическата сръбска Радикална партия. На 5 октомври в едно публично изявление Драган Чавич предупреди Запада, че нападението срещу Югославия щяло да бъде възприето като нападение срещу всички сърби на територията на бивша Югославия, че евентуалната военна акция на НАТО можела да означава края на Дейтънското споразумение за Босна и че щяла да предизвика "спонтанни реакции" на сръбското население. За такива приказки въз основа на пълномощията си "вицекралят" уволни Чавич от току-що завоюваното депутатско място и за неопределен срок му забрани изпълняването на всяка обществена функция.
Същия ден обаче от вицепремиерската си канцелария в Белград председателят на Сръбската Радикална партия Войслав Шешел повтори заканите на Драган Чавич. Войводата-вицепремиер дори добавил и нещо по адрес на натовските войници в състава на разположения в Босна международен контингент ЕСФОР, ако НАТО действително бомбардира Сърбия. В отговор "вицекралят" привика новоизбрания президент на босненските сърби Никола Поплашен, партиен и всякакъв приятел на Шешел, за да поиска от него публично да се дистанцира от думите на белградския си съпартийник и да му каже повече да не е стъпил в Босна. Поплашен още мисли по въпроса, ала няма къде да ходи, защото и неговият мандат е в ръцете на "вицекраля".
Само с Войслав Шешел вицекралят Карлос Вестендорп и Кардосо още не може да се оправи. И това ще стане, ала когато и Сърбия придобие статута на независимата република Босна и Херцеговина, а именно протекторат на международната общност. Който смята това за невъзможно, не е бил в час през последните осем години.

Жерминал Чивиков