Смесеният и народен хор при Природо-математическата гимназия в Монтана с диригент Димитър Илиев навършиха 35 години. По този повод в Драматичния театър препълнената зала горещо аплодира празничния концерт, в който участваха и хористи, запели с Димитър Илиев още преди 35 години. Приятна изненада за публиката бяха и двете авторски песни на диригента, изпълнени от хористите. След поздравленията, поднесени към юбилярите от монтанската общественост, ласкави бяха и оценките на гостите. Проф. Христо Арищиров: "Завиждам ви, че присъствахте на такъв парад на песента, че имате такива два хора. Покланям се на изпълнителите и на всеотдайността и моженето на диригента Димитър Илиев за развитието на хоровото изкуство", проф. Кирил Стефанов: "Нашите адмирации за всичко, което сте постигнали", Валентин Бобевски: "Благодаря за епохалното дело на Димитър Илиев и му желая многая лета". проф. Бранко Джуркович СР Югославия: "Колкото пъти гостуваха в Югославия, толкова пъти обираха златото..."
Освен отличия от всички наши хорови фестивали (те са носители и на Голямата награда от първия национален ученически хоров конкурс през 1982 г.) певците от Монтана донесоха през годините много награди и от международни участия: първа награда печелят още през 1977 г. на конкурса "Битгошчки импресии" - Полша, после на фолклорния фестивал в Банска Бистрица - Словакия. На 40-ия европейски хоров конкурс за младежи в гр. Неерпелт - Белгия, през 1992 г - отново първа награда. Златни медали и дипломи печелят на фестивали в Югославия, Германия, Италия, Румъния, Украйна... Паметно за хористите и публиката е участието им през 1992 г.в Коледния фестивал, организиран в Германия от Европейската общност. Тук изпълнителите от Монтана получиха най-висока оценка в конкуренция със състави от Германия, Полша, Франция, Испания, Австрия, Финландия, Естония, Унгария ...
След толкова много концерти и награди, съвсем закономерно идва и признанието и оценката на най-добрите ни хорови специалисти: духовната емблема на Монтана, това са хоровете на Димитър Илиев.

Любен Русков