Уволнението на тримата журналисти от БНР - Виза Недялкова, Антоанета Ненкова и Емил Иванов - е чисто политическо; и по това едва ли има спорове. Но ако си послужим с известната фраза - то е повече от уволнение. То е грешка на един от директорите на националните (скоро ще трябва да ги наричаме "обществени") електронни медии, които се чудят как по-пълно да се спеят с правителството, но така, че да изглеждат самостоятелни.
Преди три години предишното радиоръководство уволни седмина журналисти. Тогава "червените" журналисти мълчаха, Блатото* в радиото също мълча. Днес предишните уволнени, другите изявени "сини" журналисти мълчат. Блатото в радиото - естествено - също.
На пресконференцията по повод последното уволнение Виза Недялкова каза, че изводът от двата случая е, че седем плюс три прави десет. Не е вярно. Изводът е, че хората, които са призвани да изявяват интересите на всеки отделен гражданин в националния ефир, които ежедневно ни преподават демокрация, са доста колебаещи се относно сентенцията: "Не съм съгласен с твоята истина, но ще направя всичко тя да бъде чута".
Уволнението на Виза Недялкова (защото тя е най-вече на мушката с неизменната си критична позиция към синята партия) поставя няколко въпроса:
Присъства ли в националните електронни медии различната гледна точка на несъгласните с правителствената политика? В една национална (обществена?) медиа само в каненето на опозиционни депутати в политически обзори ли трябва да присъства гледната точка на несъгласните? Спомнят ли си управителите на БНР, че дори при Виденовото правителство радиото всяка събота излъчваше предаването на Асен Сираков - предаване на несъгласните с (тогавашната) правителствена политика? Спомнят ли си управителите на БНТ, че дори при Виденовото правителство уволнението на седмината от радиото беше остро коментирано от националния екран, а сегашното уволнение на тримата за ръководството на телевизията дори не е новина?
В БНР останаха много малко хора, направени от радио, правещи радио, излъчващи радио - радиохора. Те не влизат в схеми и се изплъзват от очакванията на партийния работник. Те никога не са били много, но - прогонени или напуснали - стават все по-малко. Дали старото ни радио не е решило да се преквалифицира в мюзик-бокс?
К
_______________________
* Думата се употребява в смисъла на групата депутати (в центъра) от френския Конвент, които след години кървави исторически превратности, на въпроса какво са правили през цялото това време, отговорили: "Живяхме!".

Виж и:
- от въздуха подхванато
- декларация на СБЖ
- списък на част от уволнените/напуснали журналисти...