Проф. арх. Делчо Сугарев (1905), големият човек, творец и педагог, почина на 21 октомври 1998 г.
Утвърден музикант и поет, той на 19 години заминава за Париж, където учи архитектура при Анри Прос и Огюст Пере и се дипломира през 1929 г. През 1933 г. завършва Академията на Лувъра по история на изкуството, римска и византийска археология, а през 1935 - дипломация във Висшето училище за политически и социални науки.
Неговото многостранно творческо дело в областта на градоустройството и архитектурата е свързано с Франция, Алжир, Мароко и България. Основоположник е на градоустройственото и паркоустройственото планиране у нас. Стадион "Васил Левски" в София, плановете на Народния парк Витоша и на Борисовата градина, на парка "Кайлъка" край Плевен и много други обекти са плод на труда му. Създател е на специалността "Паркове и градини" в нашето образование.
Трудовете му по теория и история на паркоустройството, авторитетът му на световноизвестен творец и учен в международните организации ЮНЕСКО, ИКОМОС и на архитектите-пейзажисти, възпитаниците му в България и Мароко са също част от непреходния спомен за него.
Проф. арх. Делчо Сугарев приживе бе казал: "Гонил съм просто да овладея този многолик и прекрасен свят, който ни заобикаля, да го украсявам, но и да го устройвам в порядъка, на който единствен пример е природата." Бог му даде да го постига.
Поклон пред паметта му!

Управителен съвет на Съюза на архитектите в България