Благоевград загуби част от своя престиж на фестивален център. Някои от традиционните празници и конкурси предпочетоха да емигрират край морето, други се оказаха анахронизъм и изчезнаха. В отговор Благоевград си изработи защитни реакции - в момента на ход е дългосрочна програма за превръщането му отново във фестивален център. Поредната акция на фондацията "Пирин пее" е Джаз панорама. От 6 до 8 ноември тук се събират музиканти от България, Македония и САЩ. Консултант и селекционер е Вили Казасян, но който е останал встрани от полезрението му, а все пак вижда свое място в Панорамата, може да се възползва от следобедните джазподиуми.
Това обаче не е една от многото поредици с претенция за фестивал. Акцентът е ясен - Бъркли колидж за пръв път прави прослушване за млади джазмузиканти у нас. Досега за Източна и Централна Европа прослушванията се правеха в консерваторията "Филипос Накас" - Гърция. Въпрос на специални усилия и лични контакти от страна на "Пирин пее" e било да се организира прослушване в Благоевград. Кандидатите от различни специалности са 59. От тях комисия под председателството на Юлия Ценова е определила 20 (според изискванията ня Бъркли колидж) - те ще се състезават за стипендии и обучение в това всепризнато училище за таланти в САЩ. Единствено от представянето на младите музиканти зависи колко точно ще бъдат щастливците и какъв ще бъде размерът на тяхната стипендия. Образованието им дотук е също без значение.
Покрай това, което ще се случи за пръв път в България, в Благоевград ще се представи и панорама на филми за джазлегенди, майстори и ученици от Бъркли ще направят лектория с концертни демонстрации, ще има и фестивален базар, и джем сешъни... Фестивал със свое лице май ще се получи. Дано!

Елена Драгостинова