ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

"Марин Големинов" е заглавието на монографията на Румяна Апостолова. Второто преработено и допълнено издание бе представено от издателство "Музика" на 23 октомври във фоайето на зала "Света София". В същата зала се състоя и концерт по случай 90-годишнината на академик Големинов с участието на камерни състави.

Седмица на американската музика в България ще се състои от 2 до 8 ноември в София. Това събитие следва традицията на празника на американската музика в САЩ, който се вмества в първата седмица на ноември. Специален гост на фестивала е пианистката Патриша Стоуел. Акцентът е 100-годишнината от рождението на Гершуин. Инициаторите - преподавателите по изкуства от Американския университет в България.

На 29 и 30 октомври в столицата се провежда Международна научна конференция, посветена на 120-годишнината от рождението на Яворов. Организатори са Българската академия на науките, Институтът за литература и Международната фондация "Европейски форум".

В изложбената зала "Средец" е подредена фотоизложбата "Всекидневие" на японската фотографка Саюри Таджима, която ще продължи до 4 ноември.

В Държавния куклен театър "Патиланчо" - Шумен се състоя премиера на "Италиански щуротии" по Ран Босилек. Драматизация и постановка - Тодор Вълов, сценография - Стефка Кювлиева.

В Сатиричния театър се състояха две премиери: "Таралеж" от Иван Радоев, постановка - Илия Добрев, сценография - Надежда Митева, музикално оформление - Мариана Вълканова, танц - Албена Атанасова, участват Стефан Стефанов, Йорданка Стефанова, Маргарита Пехливанова, Тодор Боянов, Антоанета Добрева, Милена Маркова, Стела Прокопиева; и "Морска сол" авторски и режисьорски дебют на актьора Емил Бонев, в който участват Асен Блатечки, Даниел Владимиров, Галина Величкова и Елена Кабасакалова.

В Родопския Драматичен театър - Смолян на 15 октомври се състоя премиерата на "Коктейлът" по произведения на Венедикт Ерофеев. Режисьор - Димитър Стоянов Нов, сценография - Нейко Неев, музика - Михаил Шишков. Участват Румен Бечев, Валентин Папурков, Тони Пашова и Людмила Митева.

На сцената на театър "Алтернатива" театрална група "БИЛЕ" представи "Любовни етюди" по Харолд Пинтър. Участват Ралица Ковачева, Ива Тодорова и Георги Къркеланов. Консултант - проф. Крикор Азарян.

От 22 до 26 октомври ДТ - Бургас гастролира в София с: "Смъртта на търговския пътник" от Артър Милър (режисьор - Борислав Чакринов, сценограф - Чайка Петрушева, музика - Асен Аврамов), "Ревизор " от Гогол (режисьор - Николай Ламбрев, сценограф - Нина Пашова, музика - Кирил Дончев), "Полковникът птица" от Христо Бойчев (режисьор - Симеон Димитров, сценограф - Тодор Станилов, костюми - Чайка Петрушева), "Бащата" от Стриндберг (режисьор - Борислав Чакринов, сценограф - Чайка Петрушева), "Кралят умира" от Йонеско (режисьор - Борислав Чакринов, сценограф - Чайка Петрушева).

В читалище "Славянска беседа" театър "Провокация" представи премиерата на "Играйте Стриндберг" от Дюренмат.

Театрална компания "Контрапункт" и Фондация "Концепция за театър" представиха на 26 октомври премиерата "Аз, Фойербах" от Танкред Дорст. Режисьор - Владимир Петков, сценография - Петър Митев, музикално оформление - Магдалена Люцканова. Участват Васил Димитров, Силвестър Силвестров и Ани Бакалова.

На 16 октомври в ДТ - Стара Загора се състоя премиерата на "Златното момиче" от Кева Апостолова. Режисьор - Димитър Стоянов, художник - Неделчо Куманов. Участват Петър Савчов, Светла Стаменова, Росалина Майноловска, Светлана Георгиева, Димитър Карамалаков и Румяна Савчова.

Излезе от печат книжка 7-10 на списание "Читалище". Броят е посветен на 1 ноември - Денят на народните будители. Публикувано е интервю с министъра на образованието и науката г-н Веселин Методиев. Отбелязана е и 170-ата годишнина от рождението на Христо Г. Данов. В броя можем да прочетем и едно от последните интервюта с Александър Геров през 1997 г.

В художествената галерия "Станислав Доспевски" - Пазарджик бе открита юбилейната изложба "Станислав Доспевски", посветена на 175-ата годишнина от рождението и 120-годишнината от смъртта на художника.

Изяви в чест на националния празник на Австрия - 26 октомври: в столичната галерия "Ирида" , ул. "Гурко" 27, бе открита фотоизложбата "Виена - моя любов" на Петър Абаджиев, която ще продължи до 31 октомври; в Националната галерия за чуждестранно изкусто на 31 октомври е премиерата на българското издание на романа "Бас за живота" от Георг Потика.

Алеш Бенда e новоназначеният директор на Чешкия център в София. На пресконференция по повод държавния празник на Чешката република той бе представен на столичните журналисти. Г-н Бенда е инженер по професия, но сериозно е изкушен от проблемите на културата. Особените му и нескрити пристрастия са към музиката. Седем години е учил цигулка в Основното училище по изкуствата в Прага и актьорско майсторство в школата "Ярослав Йежек", сред основателите е на джазовата секция към Съюза на музикалните дейци в Чехия през 1983 г.
Като директор на Чешкия център г-н Бенда обеща да продължи добрите традиции на сътрудничество между България и Чехия и да активизира възможните културни изяви.