Иван Мърквичка (1881 - 1938), именитият чешки художник, посветил повече от 40 години от живота си на българската изобразителна школа, през 1930 г. публикува в България на чешки език своите "Сонети". Книжката, вече библиографска рядкост, е издадена от Софийската Придворна печатница и досега не е превеждана. Да коригират нелепия пропуск се наемат група ентусиасти, които дават шанс на мнозина днес да разкрият за първи път изящния поетичен автопортрет на великия художник.
"Сонети"-те са преведени от чешки на български от Мария Генова. Изданието е осъществено с изключителната финансова подкрепа на г-жа Таня Седлачкова и Чешкия център в София. Самият факт, че авторът на всеизвестните "Ръченица", "Задушница", портретите на отец Паисий, Стоян Заимов, Константин Величков и десетки библейски образи и сюжети в храм-паметника "Свети Александър Невски", извайва изключително красива поетична огърлица в сонетите си. И в поезията, както в живописта си големият майстор на четката създава неповторими творби. Сред тях са "Жена", "Родина", "Бежанци" и др.
Премиерата на стихосбирката се състоя на 15 октомври в Галерията за чуждестранно изкуство към международната фондация "Св. св. Кирил и Методий" и бе организирана от Чешкия център в София.

К