Галерия ТЕД на една година

На 6 ноември се навършва една година от откриването на галерия ТЕД във Варна - единственото алтернативно пространство не само в града, но и в региона (а и в съседите). За този период бяха показани 28 самостоятелни и групови изложби на Правдолюб Иванов, Надежда Ляхова, Филип Попов, Кирил Прашков, Дан Тенев, Стефан Лютаков, Иван Николов, Траян Анев, Петър Райчев, Симеон Николов, Хубен Черкелов, Георги Богданов, Борис Мисирков, Калин Серапионов, Елена Панайотова, Димитър Трайчев, Мария Зафиркова, Веселин Димов, Недко Солаков, Слава Наковска и др. Голяма част от работите са правени специално за пространството на галерията, а други са преосмислени и преработени за него. Със съдействието на Центъра "Сорос" - София, беше осъществено представянето на групата от Нови Сад "Апсолутно", прожекцията "Искрено Ваши - видеоизкуство от Австрия", както и лекциите на специалистите в областта на нет-арта Кати Хуфман, САЩ, и Лиза Хаскел, Великобритания. Като част от специалната образователна програма на галерията бяха изнесени лекции от Илияна Недкова, Свилен Стефанов и Недко Солаков. Бяха организирани Видеоседмица, 3 представяния на колекции от фестивала "Процес - Пространство", както и фотографски изяви. Галерията заяви интереса си към неконвенционалните форми в изкуството и особено към мултимедийните изкуства. Амбицията е тя да се специализира в областта на видеоизкуството и нет-арта, като не само показва такъв род изкуство, но и с една добра база даде възможност на художници да създават своите проекти.
Определено може да се каже, че с присъствието си галерия ТЕД разшири хоризонта на съвременното ни изкуство и така се намеси в художествените процеси не само във Варна, но и в София. Тя успя да осъществи залегналата още при създаването й идея за необвързване с групи и течения и така събра на една сцена автори с различни възгледи.
Галерия ТЕД бе домакин и на единствената изложба на Недко Солаков през тази година в България, която той осъществи заедно със Слава Наковска. Поради летния сезон тя не бе отбелязана от софийската преса и затова използвам случая да кажа няколко думи и за нея - като една от изложбите, които адекватно представят дейността и амбициите на галерия ТЕД. Създадена специално за галерията, тя носи ироничното име "Морска изложба". Инсталацията изглежда на пръв поглед съвсем ясна, лесно достъпна и еднослойна. В действителност обаче отново показва възможностите на Недко Солаков да мисли и глобално, и в детайл. Тръгвайки от мястото като обща даденост, идеята се развива в конкретни подробности, за да може в крайна сметка отново да се върне към цялото. Според Недко Солаков проява на лош вкус е да направиш морска изложба във Варна.
Иронията продължава и в самите работи, където върху 9 парчета син плат със сребристи конци са избродирани имената на 9-има известни маринисти, между които Александър Мутафов, Иван Айвазовски, Гаспар Давид Фридрих, Ван де Велде, Клод Лорен и др. Закачени свободно върху стените, тези парчета плат напомнят на морски вълни, като разликата е само в дължината им, която се определя от дължината на съответното име. Заиграването с имената на маринисти, при чието произнасяне човек може да хване морска болест, така както му потичат лигите при мисълта за лимон, се развива в друг пъзел от букви. Към словесния образ на разлюляни морета са прибавени и рисувани с думи-размисли на вълни, които с типичния за Недко Солаков откровен хумор обживяват морското битие и стереотипите на нашето мислене, свързани с него. "Морска изложба" на Недко Солаков и Слава Наковска спокойно може да бъде възприета като визитка на галерията за 1998 г. - любопитна, оригинална и с чувство за хумор, тя провокира стандартите при възприемането - нещо, към което се стреми и галерия ТЕД.

Мария Василева