ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

"Христо Ботев и предизвикателствата на модерния свят", беше темата на международен симпозиум, проведен в Пловдив на 29 и 30 октомври.

В. "Литературен форум" обяви годишните си награди: на Ивайло Петров - за цялостно творчество; на Владимир Трендафилов - за литературна критика; и на редакторите на страница "Без коз" във вестника. Заедно с фондация "Бъдеще за България" литературният седмичник ще връчи през 1999 г. за първи път новоучредената международна награда за исторически роман на името на Димитър Талев.

Издателство "Колибри" представи най-новото си заглавие "На Витоша е паднал сняг" - автобиографичен роман от Еди Вартан.

Книгата на Емилия Дворянова и Милена Кирова "La velata. Тялото - разковаване" беше нарочно обсъдена в Сдружението на български писатели на 1 ноември. Водещ - Михаил Неделчев.

На 7 ноември е премиерата на третия спектакъл от Програмата "Митове" на Театрална работилница "Сфумато" - "Антигона Смъртната" по Софокъл. Сценична версия и режисура - Маргарита Младенова. Дословен превод - Николай Гочев, поетичен превод - Кирил Мерджански, музика - Асен Аврамов, сценография - Даниела Ляхова, графика на движението - Таня Соколова. В същата вечер ще се състои промоцията на списание "Сфумато" - издание за театър и театрална теория.

Всеки понеделник в Централния куклен театър можете да видите Пламена Гетова, Меглена Караламбова и Илия Добрев в "Ликьор за две откачалки" от Питър Шафър. Превод - Корнелия Мерджанска, постановка - Андрей Аврамов, сценография - Вечеслав Парапанов.

В Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра на 29 октомври се състоя премиерата на "Арбитърът" от Дженаро Пистили. Постановка и декор - Стефан Стайчев, художник на костюмите - Елена Александрова.

Честване на св. Пимен Зографски - светец-покровител на българските художници и архитекти се състоя на 3 ноември. Изявата е организирана от Министерството на културата, Съюза на архитектите в България, Съюза на българските художници и сдружение "Св. Пимен Зографски". Връчени бяха и ежегодната награда "Св. Пимен Зографски" за българско християнско художество и архитектура.

Днес е премиерата на операта "Мария Тюдор" от Антонио Карлос Гомес в Софийската опера. Спектакълът е реализиран по линията на международно културно сътрудничество на Министерството на културата и Националната фондация за изкуство "Фунарте" - Бразилия. Режисьор е Пламен Карталов. Диригенти - Луис Малейро и Георги Нотев, сценографията е дело на Салваторе Руссо, диригенти на хора - Виолета Димитрова и Христо Казанджиев, хореография - Флавио Беннати. Продуценти - Клебер Папа и Розана Карамаши. Участват Елиане Коелио (солистка на Виенската опера) в ролята на Мария Тюдор, Александра Реца (Италия), Малина Павлова, Румяна Петрова, Елена Чавдарова, Костадин Андреев, Константин Янков, Нико Исаков, Франко Помпони (САЩ), Бисер Георгиев, Димитър Станчев, Светозар Рангелов, Елена Стоянова, Иван Иванов, Петър Бакърджиев и Стоил Георгиев.

Цикълът "Вечери на музиката" в зала "Триадица" бе открит на 4 ноември с концерт от любими пиеси за цигулка и китара. Изпълнители - Йоанна Стратева - цигулка, и Божидар Симов - китара.

Днес в Дупница на тържествено събрание и концерт с участието на смесен хор "Рилски звуци" и балетна формация от Софийската опера ще бъде отбелязан 140-годишният юбилей на читалище "Зора".

Клеменс-Петер Хазе е новият директор на Гьоте-институт. На 26 октомври се състоя първата му пресконференция, на която бяха представени акцентите във външната културна политика на Германия и предстоящите изяви по линия на Гьоте-институт в България.

Словашкият институт в София и Националният литературен център - Братислава представят в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" "Изложба на словашката книга" от най-новата продукция на словашкото книгоиздаване и "Избрани творби" от Международното биенале на илюстрацията в Братислава.

В Словашкия институт бе представен брой 7/98 на списание "Европа 2001", посветен на Братислава.

Изложбата "Плакати" на Мечислав Вашилевски (член на журито на II триенале на театралния плакат София '99) е открита в НДК. Тя е организирана от Полския институт в София и II международно триенале на сценичния плакат.