Цигански барон - постановка на Държавния музикален театър, бе творбата, която бе представена по време на турнето в Германия. Един от отзивите по този повод е публикуван в Аугсбургер цайтунг:

Държавният музикален театър - София, много умно балансира произведението, избегна кича и поднесе темпераментно и с красив звук тврбата. Великолепната поредица от красиви мелодии, беше в най-добри ръце - при диригента Руслан Райчев и неговия оркестър. Струнните имаха блясък и мекота, а при духачите особено ни харесаха обоят и кларинетите.
Ной Николов като Шандор Баринкай и Еделина Кънева като Сафи впечатлиха с глас и игра. Убедителна беше гранциозно пеещата Олга Михайлова като циганката Чипра, и Живко Пранчев като владеещ сцената Жупан. Лидия Петрова беше по-малко оперетна субретка, а по-скоро форматен колоратурен сопран. Марио Николов направи впечатление с теноровите си височини. Николай Петров и Донка Шишманова се превъплътиха с много фино чувство за хумор в буфо-двойка. Не бива да се забравя и Венцислав Динов, който като Хомонай запали всички.
Похвала заслужава и хорът (диригент Людмил Горчев), който гласово покриваше всеки такт и пълнеше сцената с темперамент.