Из Пътеводител
на културологическия
стопаджия

187. Фулу - магически талисман, използван от множество даоистки секти. Представлява бамбукова, хартиена или метална лента с надписи, напомнящи китайските йероглифи. Лекува болести и отдалечава демоните. Не се уточнява на какво точно разстояние ги отдалечава и за колко време. Нито пък кои точно демони, тъй като особено в Китай, както и на доста други места по света, те просто са си напаст. В началото тези фулу просто са представлявали договори, контракти, изработени върху бамбук или метал, като всяка заинтересована страна е притежавала половината от документа. Значи вярващият обещава, че няма да прегрешава (широко понятие), а божеството му обещава здраве и "Вън демоните!". Не можем да упрекнем и за миг редовия китаец в непрагматичност - било във философията, секса, кулинарията, взаимоотношенията с демоните - удостоверения и гаранции, отчетност и деловитост. Никакви там трапезни или самодивски уговаряния на разпищолила се славянска душа.
Има и друг бизнес-момент, значи, ако нямаш подобен талисман, не е сигурно, че ще намериш дрогата на безсмъртието (това при тях вече просто си е мания), защото хитрите духове ще ти я измъкнат изпод носа или треперещите пръсти. Говори се, че тези практики идвали от далечното шаманско минало, поради елементите на екзорцизъм и магически формули, толкова заклеймявани от сериозните конфуцианци. Но така или иначе са били разпространени главно сред по-простото население и са играли доста важна роля в множество селски въстания. Шаманизъм или не, винаги може да се пробва, демони много и всякакви.

188. Ба дуандзи - нещо приблизително като "осемте елегантни упражнения". Даоистки физически практики, датиращи от XII в., небезинтересни и за атеисти, християни и поединично самоусъвършенстващи се. Естествено с евентуална цел безсмъртие или поне "бдителен дух в дисциплинирано тяло".
Подбрахме най-практичните и целесъобразни упражнения.
1-во упр. Изтеглете ръце, прострете ги високо нагоре, все едно искате да стигнете и държите небето. Това регулира едни от главните меридиани при акупунктурата. Това с небето го вършат и други, и с доста по-технически средства, обаче не им регулира меридиана.
2-ро упр. Заставате в поза за стрелба, насочвате лъка първо наляво, после надясно, все едно искате да улучите орел. Постига се едно високо артистично изпълнение, закалява се душевното нехайство и безпочвеният интуитивизъм.
3-то упр. Вдигате нагоре дясната си ръка, за да регулирате дейността на далака и стомаха. Винаги можете да се оправдаете, че махате на някого в една друга културна среда.
4-то упр. Увеличете силата на енергията си, като стискате злостно юмруци и страховито въртите и пулите очи. Това вероятно е било подсказано от близките ни хунски шамани, доста успешно обслужвали Чингиз и внука му Кубилай хан, който си заживял като император на Поднебесната.
5-то упр. Държите края на пръстите на краката си с две ръце и укрепвате таза и бъбреците си. Усмирява, казват, възбудената душа, а и разкрива елементи от Пекинската опера.
6-то упр. Въртите главата си наляво и надясно, като в същото време изпълнявате познатото въртеливо ориенталско движение на таза. Това щяло да угаси огъня в сърцето ви. Тъй като коментарът може да стане много пространен и ненужно научен, наблегнете на въртенето на главата. Така и така ви се вие свят, може пък да припаднете. Горните съвети бяха подбрани с искрена практическа целенасоченост и съпричастност. Както и са добросъвестно проверени.

189. Можем само да съжаляваме, че множество долни, недостойни и гнусни предположения се оказаха съвсем обосновани.

Едгар Уотсън Хоу
Из Плахи стъпки в царството на здравия разум.

Мария Груева