ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Националната Академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" организира на 9 ноември Вечер в памет на Апостол Карамитев.

Театър 199 представя на 15 ноември премиерата на спектакъла за деца и възрастни "Много вкусно" - съвместна продукция с "Театър +" - авторски спектакъл на Олга и Александър Чурчич, кукли - Олга Чурчич, художествен спомоществовател - Павла Манова.

Премиерата на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе - "Тартюф" от Молиер се състоя на 9 ноември. Постановка - Александър Беровски, сценография - Елица Георгиева, музикално оформление - Боя Ангеловa.

Премиера на "Сид" от Корней се състоя на 10 ноември в Драматичен театър "Иван Димов" - Хасково. Постановка и музикално оформление - Андрей Белчев, сценография - Владимир Смолянов, превод от френски - Пенчо Симов.

На 19 ноември от 18 часа в Полския културен институт - София ще има видеопрожекция на световноизвестния спектакъл на Анджей Вайда "Ноемврийска нощ" по Станислав Виспянски.

В Руския културно- информационен център на ул. "Шипка" 34 е показана изложбата "Багрите на Родопа" с творби на художника Васил Палагачев и скулптора Васил Маргаритов.

В галерия "ДРИТА" е подредена изложба живопис "Космос"на Любен Костов.

В Софийския университет "Свети Климент Охридски" бе представена книгата "Корейски народни приказки" в превод на д-р Куон Джин Чой.

В галерия "Сезони" бе представена експозицията "AMERICAN VISION" - акварел, акрил на арх. Митко Димитров, който от няколко години пребивава в САЩ.

В Центъра за изкуства АТА бе открит "Арт гастроном" , приходите от който ще бъдат предоставени на Дома за деца и юноши "Здраве" в Угърчин.

Александър Геров бе представен през погледа на Божидар Кунчев, Атанас Свиленов, Димитър Танев и Здравко Чолаков в Столичната библиотека. Поводът е книгата на Марияна Фъркова "Моите петъци с Александър Геров".

В галерия "Ирида" на 11 ноември бе представена обновената версия на списание "Мост" и стихосбирката "Кръгът" от Елка Димитрова - първа книга от поетическата библиотека "Мост".

В навечерието на своя 75-годишен юбилей дългогодишната преподавателка по история Снежина Ганчева издаде стихосбирка с името "Люлката на спомените".

Словашкият институт в София зарадва почитателите на доброто книгоиздаване с поредната си изложба в Народната библиотека. Зад няколко витрини публиката може да види отношението на един народ, по-малък по численост от нашия и с територия, по-малка от България, към националната история, към съвремието, а и към бъдещето. Няма как тази изложба на словашката книга да не ни припомни отново, че особеното уважение към книгопечатането в онези земи датира още от времето на Гутенберг.