Адаптивността на Ком

Честити нови две радиостанции в ефира на София. Тайно и полека отскоро те започнаха пробно да излъчват музика с явното намерение някога да заговорят. За едното радио се знае, че идва с теснолинейката от Перник, другото засега остава под прикритие. Каквито и да са и каквото и да стане с тях, те вече станаха новаците и изместиха радио "Канал Ком" - във варианта му на столично пеленаче.
Пловдивското радио "Канал Ком" има своите завоювани територии в страната. Идването му в София изглежда добре измислено и е приятна изненада. Още повече след неубедителния опит на радио "Веселина", който само потвърди дългогодишния предразсъдък, че София може да дава тон за песен на страната, но не и обратно. "Канал Ком" проявява чудесна адаптивност към псевдопретенциозния пазар на столицата и разбива тази илюзия. Без агресивно да се различава на общия радиофон, то проявява собствен характер. (Доколко той прилича на характера на пловдивските му родители е друга тема.)
Няколко са нещата, които хитро са измислени като програмно решение. Като например, че имената на новинарите се казват от записан дълбок радиофоничен мъжки глас. Така суетата на водещите непрестанно да се самопредставят е намалена, а има и особено тържествено звучене. В делничните дни новините са на всеки половин час и обикновено са по-кратки от името и фамилията на новинаря. Какъв смисъл имат тогава (новините, а не новинарите) е трудно да се предположи. По-важното е, че след тях винаги следва българска музика. Това гарантира поне две родни песни в един час, което е вече почти постижение за наша радиостанция.
Още няколко рубрики имат собствени малки сигналчета, да речем предвидимо озвучения "София трафик" или закачливо извиканите "Важни съобщения". Отделно се появява и "Виц в атака"- може би не лошо хрумване, макар хуморът да е със съмнително, но пък продаваемо качество. Това разнообразие от сигнали създава динамика. Освежава се наложената от частните радиостанции схема: автореклама-песен-реклама, пълно излизане от тази схема естествено не е възможно.
"Канал Ком" е оформил приличен софийски журналистически екип. Почти всички знаят как се говори пред микрофон. Модата е минала и оттук, разбира се, оставяйки следи. Става дума за един утвърдил се стил на водене, който прилича на говоренето на спортните коментатори. Характеризира се с патетика, сливане на думите в музикални интонации, пропускане на препинателните знаци, леко отегчение, ударение на всяка дума, мистериозно-тържествено произнасяне на най-обикновени съобщения. Какво му харесват на този стил не знам, но е модерен. Особено обичан е сред спортните журналисти, които освен че го измислиха, но и го доусъвършенстват. Много внушително им звучи да кажат едно изречение на фон, след което загадъчно да замълчат секунда-две и пак да се обадят. Така, всеки знае, непобедима тежест може да придобие всеки футболен резултат. Когато някои от водещите прилагат този стил и извън спорта не е много приятно. Но за модата или добро - или нищо.
Спокойно и уравновесено звучи "Канал Ком". Дори понякога слушателят е склонен да прости прескачането на дисковете, което е непростимо за професионалисти. Може дисковете да са ментета, но това радио, изглежда, не е.

Вяра Ангелова