Училище Димчо Дебелянов, построено по проект на арх. Маричков през 1912 г. на ул. "Пиротска" 78, повече от осем десетилетия е било едно от предпочитаните от ученици, родители и учители с достолепието и функционалността си. С намиращата се наблизо църква в по-старо време то образувало един естествен духовен център. Не случайно от 1952 до 1957 г. тук се е помещавало Средното педагогическо училище за подготовка на начални учители. Безпаричието, немарливостта и безотговорността през последните години обаче помогнаха на разрухата. Тъжно беше да се минава покрай него, камо ли да се "живее".
Но това вече е минало. От април 1998 г. училище "Димчо Дебелянов" е преобразувано в държавно училище с ранно чуждоезиково обучение по иврит и английски език. А през лятото и есента сградата изцяло бе ремонтирана и обновена. Официалното откриване на "прогледалото" училище стана с тържествен концерт на 11 ноември т. г.
Основната заслуга за осъществяването на ремонта е на фондация "Роналд С. Лаудер" - Ню Йорк, и организацията на евреите в България "Шалом".

Маргарита Гочева