ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 16 и 17 ноември в НДК се проведе Първата национална конференция "Българска книга - 1998". Тя бе организирана от Националния център за книгата при Министерството на културата, Асоциацията на българските книгоиздатели, Центъра за изкуства "Сорос". Слово на конференцията произнесе министърът на културата г-жа Емма Москова. В дискусията за съдбата на българската книга участваха издатели, книготърговци, писатели, преводачи, библиотечни и читалищни дейци, както и представители на Комисията по култура и медии при Народното събрание, държавната и общинските администрации. На конференцията бе обсъждан и докладът "България - един книжен сектор в затруднение" на експерта от Великобритания Дейвид Кингам, представен пред Съвета на Европа през месец септември т.г.

Обществото на френскоезичните канадски писатели покани чрез Министерството на културата българските деца да участват в Шестия международен франкофонски детски поетически конкурс "Галактика - Млада франкофонска поезия - 1999 г." Конкурсът ще се проведе на два етапа - национално и международно ниво. Националният конкурс се организира от Министерството на културата, Дома за детска книга, Асоциацията на преподавателите по френски език в България, в. "Литературен форум" и Френския културен институт. Темата на конкурса за 1999 г. е "Ако бях Крал...Кралица...на света".

На 17 ноември фолклорният детски ансамбъл "Загорче" гостува в Народния театър "Иван Вазов" с едночасова програма.

В Народната библиотека "Св. св Кирил и Методий" бе открита изложбата "Пет години Бохемия клуб" подготвена от Чешкия център и Чехословашкия клуб.

Район "Триадица", клуб "Начала" и Клуб на книгата АБАГАР, който отбелязва четвъртата годишнина от създаването си, организират от 18 до 29 ноември Есенни празници на книгата. В тях участват издателствата "Абагар", "Мириам", Университетското издателство "Св. Кл. Охридски", "Литературен форум", "Любомъдрие", "Прозорец", "Нов човек", "Шамбала", "Оксфорд център", "Хемус", "Захари Стоянов", "Егмонт България", "Рива","Атлантис", "Епсилон", "Индекс" (вносител на руски книги) и др.

В Руския културно-информационен център бе открита изложба живопис батик на Слави Стоянов (Украйна).

В галерия КРИДА АРТ е подредена изложба живопис на Огнян Цеков.