Отворено писмо

До г-н Петър Стоянов
Президент на Република България


Уважаеми г-н Президент,

Обръщаме се към Вас с това отворено писмо поради особената важност на един случай в обществения живот на страната ни, който компрометира свободата на словото и прехода към демокрация. Става дума за уволнението от БНР на журналистите Виза Недялкова, Антоанета Ненкова и Емил Иванов. Този акт е предизвикан от страх и предизвиква страх. Вече месец обществото обсъжда случая, но реакция на властите няма.
Ние разбираме, че Вие нямате административни или конституционни права за намеса в такива случаи. Но Вие имате морал и авторитет в българското общество, които трябва да бъдат над всякаква администрация или власт. Затова се обръщаме към Вас за гражданска подкрепа и съдействие уволнените журналисти да бъдат възстановени на работа и допуснати до ефир. Вашата позиция би била подкрепа не само за всички журналисти, работещи в БНР, БНТ и другаде, а и за духа на живота в страната.
Нека заедно със силите на гражданското общество отстояваме основите на демокрацията у нас.

Александър Андреев, Александър Кьосев, Анри Кулев, Валери Петров, Васил Сотиров, Елена Йончева, Еми Барух, Ивайло Дичев, Иван Кръстев, Иван Кулеков, Копринка Червенкова, Леон Даниел, Любен Дилов - син, Марко Стойчев (Мормарев), Недялко Йорданов, Николай Василев, Николай Волев, Огнян Сапарев, Петър-Емил Митев

(
Бел. ред. Това писмо е изпратено преди две седмици. Днес го публикуваме, за да напомним, че подписалите го все още се надяват на отговор.)