ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 29 ноември на сцената на театър "София" гостува спектакълът на Сливенския театър "Зидарите и попът" по Петко Тодоров, Софроний Врачански и поп Минчо Кънчев. Текст за сцена и постановка - Пламен Марков, декори - Светослав Кокалов, костюми - Петя Стойкова, музика - Асен Аврамов, хореография - Татяна Соколова.

На 30 ноември на сцената на Сатиричния театър ще гастролира Родопският драматичен театър със спектакъла "Дългият път на деня към нощта" от Ю. О Нийл. Сценичен вариант и постановка - Юлия Огнянова, декори - Александър Смолянов, костюми - Милена Пантелеева, композитор - Петър Радевски. Участват Емилия Ованесян, Кръстю Кръстев, Асен Блатечки и Марий Григоров.

На 25 ноември бе премиерата на разградския драматичен театър "По-силната" по Стриндберг. Сценичен вариант, постановка и музикално оформление - Мая Добрева, сценография - Петър Митев, художествен консултант - Пламен Марков. Участват Марияна Бранкованова, Мария Петрова-Енева и Николай Сяров.

На 26 ноември бе премиерата на плевенския театър "Пансион за кучета" от Юрий Дачев. Постановка - Юрий Дачев, сценография - Мария Диманова, обработка на музикален текст - Мариана Булева.

На 26 ноември в зала МТИ на НДК се състоя премиерата на "Догодина по същото време" от Бърнард Слейд. Режисьор - Георги Михалков. Участват Десислава Стойчева и Атанас Атанасов.

Съвместни действия за развитието и подпомагането на българската култура и пропагандирането й в чужбина бяха договорени между Министерството на културата и представители на фондации и неправителствени организации. В срещата участваха представители на Международен център по проблемите на малцинствата, фондациите "Идея за театър", "Бъдеще за България", "Отворено общество", "Свободна и демократична България", "Концепция за театър", "Аксес", "Млади български таланти" "Св. св. Кирил и Методий", Национален форум "Българка", Център за изкуство "Сорос" и др. Обсъдена бе възможността фондациите и неправителствените организации да участват в програмите, представящи културата на България по време на Лайпцигския панаир на книгата през март 1999 година и в Европейския месец на културата - Пловдив '99.

На 23 ноември в залата на Съюза на българските композитори бе отбелязана една година от смъртта на музиковеда Димитър Зенгинов. В концерта взеха участие изпълнители, с които Димитър Зенгинов бе свързан през последните години като организатор на музикалния живот.

Дискусия около кръглата маса "Етиката в журналистиката и професионални стандарти" се проведе в София на 18 ноември. Организаторите й от Американския център бяха поканили експертите от САЩ Линда Сканлън и проф. Хемпдън Смит на разговор с български журналисти и издатели. Срещата се проведе в Центъра за изследване на демокрацията.

Клубът на архитектите-художници при Съюза на архитектите в България са организаторите на първата самостоятелна художествена изложба акварел, графика и живопис на арх. Искра Пенкова. Изложбата, която бе открита на 23 ноември и ще продължи до 3 декември, е подредена в зала 1 на Централния дом на архитекта, ул. "Кракра" 11. На 30 ноември от 17.30 часа в Столичната библиотека - зала "Надежда", ще се състои премиера на "Прози в края на века" от Десислава Неделчева. Книгата ще бъде представена от поета Бойко Ламбовски.