България в Чехия

От Прага долетя хубава вест: "Полковникът-птица", пиесата на Христо Бойчев, спечелила миналата година наградата на Британския съвет, ще има на 9.12.1998 г. премиера в "Дивадло на забрадли" ("Театър на перилата"). Още по-голямо признание и за автора, и за България е и фактът, че с тази постановка театърът ще отбележи своята 40-годишнина.
Не искам да употребявам думата сензация, но сам по себе си обаче този факт е пробив - българска пиеса не е представяна в Чехия от незапомнено време насам. Пробив са и билбордовете с огромни плакати за премиерата, разлепени още в края на октомври и осветявани нощем. Както е известно, рекламата атакува възможно най-голям брой сетива и нива на съзнанието, така че "България" и "българска култура" ще са настанени поне за година в духовния живот на пражани. На плакатите с колаж от портрети са имената на автора, режисьора, артистите и преводача.
Христо Бойчев съобщи в телефонен разговор и други интересни факти. "Полковникът-птица" е стигнала до "Театъра на перилата" чрез литературния му агент. Пиесата е била поставена сред конкуренция и според автора е спечелила с това, че третира проблеми на Източна Европа. Изборът точно с нея да се отбележи 40-ият юбилей на театъра е най-вероятно на режисьора - екстравагантният Петър Лебъл. Дори за самия Христо Бойчев този избор е изненада в добрия смисъл на думата, въпреки че пиесата е поставяна вече в чужбина. Досега авторът е поддържал само телефонна връзка с чешкия театрален екип, но ще присъства на премиерата в Прага. На премиерата се очаква да присъства и президентът Вацлав Хавел, дългогодишен драматург на "Театъра на перилата".

Горяна Ленкова