ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Тридневните тържествата по повод 120-годишнината на Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бяха открити на 8 декември с юбилейна научна сесия. По време на празниците бяха представени факсимилното издание на "История славянобългарска" и "Хилендарска кондика" - ръкопис от ХVIII век. Подредена бе и юбилейна изложба в централното фоайе.

На 10 декември в Театъра на Българската армия се състоя премиерата на "Женитба" от Гогол. Сценичен вариант и постановка - Николай Ламбрев, сценография - Нина Пашова, музика - Кирил Дончев. Участват Нона Йотова, Елена Райнова, Радосвета Василева, Ивайло Христов, Веселин Ранков, Георги Новаков, Моню Монев, Георги Мамалев, Цветана Мирчева, Ненчо Илчев и студентките от НАТФИЗ Анастасия Лютова, Лина Златева и Сара Кавая.

На 3 декември в НДК се състоя предпразнична среща по повод АРТЕКСПО - първия национален арт-пазар, чиято цел е да подкрепи твореца, прилагайки нова форма на предлагане и разпространение на художествени продукти.

Шестата премиера за сезона на Драматичен театър "Сава Доброплодни" - Силистра бе "Котаракът с чизми" - мюзикъл от Димитър Вълчев. Постановка, хореография и фехтовка - Стефан Поляков, сценография - Анатолий Антонов.

На 9 декември в Централния куклен театър се състоя премиерата на кукления моноспектакъл на актьора Димитър Ялнъзов "Обувки две в история една за..." по Пиер Грипари. Режисьор - Тодор Вълов, сценография и кукли - Теменуга Станчева, музика - Елена Иванова.

На 9, 10, 11, 12 и 13 декември Френският културен институт съвместно със списание "Панорама", Народния театър "Иван Вазов", Малкия градски театър "Зад канала", Театър "София" и Театъра на Българската армия организира срещи със съвременни френски пиеси и техните автори. На 9 декември се състоя представяне на списание "Панорама". На 10 декември в Народния театър - четене на "Големият диспут" от Кристиан Палюстран и "Стаята на Сироко" от Ж. Л. Ривиер. 11 декември в ТБА - четене на "Опаковане на пратката" от Серж Валети и "Изкуство" от Ясмина Реза. На 12 декември в МГТ - четене на "Славното завръщане на Борис Спилман" от Серж Крибюс и "Едва се сдържам да не те убия..." от Г. Дюренже. 13 декември в Театър "София" - четене на "Накисване" от Наташа де Пончара и "Лъскави мухоморки" от Тили.

Живопис и малка пластика на Стоил Мирчев е показана в галерия "Дрита".

На ул. "Раковски" 125 е открита изложба живопис и графика на Цанко Панов.

Гьоте институт - София, съвместно с международното дружество "Елиас Канети" и Софийския университет "Св. Кл. Охрдски", организира среща с Михаел Крюгер, писател, издател и литературен критик. Той е роден на 9 декември 1943 г. в Германия и понастоящем живее и работи в Мюнхен. След дългогодишна дейност в издателство "Карл Ханзер" в Мюнхен от 1981 г. той издава списание "Акценти". Негово дело е издаването на пълните съчинения на Елиас Канети. Михаел Крюгер е автор на няколко стихосбирки, разкази, романи и есета. Носител е на множество литературни награди.

В Националната художествена галерия бе открита юбилейна излобжа "Александър Божинов - (1878 - 1968)".

Издателство "ЕА" представи в НДК "Стих и четка" - една книга на Борис Роканов.

В Софийската градска художествена галерия бе открита изложбата "Текстилни структури" на Мария Цанова-Киркова и Златка Андреева.