Хрисанд Бъчваров - обичаният и популярен оперетен артист на 2 декември завърши земния си път. Той е един от основателите на вече 50-годишния Държавен музикален театър.
Великолепен баритон, с висока стройна фигура, със силно излъчване, той игра на оперетна сцена повече от 50 години, изграждайки над сто образа от класическия репертоар, от съвременни мюзикъли, руски и български произведения. Творческата му палитра бе невероятно богата - той можеше да бъде доблестният рицар Дон Кихот в "Човекът от Ла Манча" и коварният Барон дьо Шатоньоф от "Принцесата на цирка"; чистият и непокварен Алеко Константинов от "Щастливецът" и ярко характерният Дядо Либен в "Българи от старо време"... Образи, образи... изиграни с висок професионализъм и вникване дори в най-дребните детайли, с внушително актьорско присъстиве и неповторима творческа индивидуалност.
Хрисанд Бъчваров беше на сцената на Държавния музикален театър до над 70-годишна възраст - един рядък пример на творческо дълголетие. Богатия си актьорски опит той споделяше като режисьор и с артисти от самодейни оперети извън столицата, приобщавайки много хора към жизнерадостното оперетно изкуство.
Може би най-характерната черта на Хрисанд Бъчваров беше всеотдайността. Затова беше обичан и уважаван дори и от най-младите артисти на театъра, на които щедро раздаваше и творческия си дух, и богатата си човешка същност.
Неговото място в трупата на Музикалния театър, в сърцата на колегите и на любимата му публика остава завинаги запазено!

Калина Шумкова