България е фокусна страна на Лайпцигския панаир на книгата, който ще се проведе от 24 до 28 март следващата година. Това значи, че българската литература и книгоиздаване, а чрез съпътстващата културна програма - и българската култура като цяло, ще бъдат във фокуса на интереса на организаторите. На България се предоставят безвъзмездно 240 кв. м площ на централно място в панаирното градче, където ще бъде разположена нашата книжна експозиция. Българската литература и проблемите на културата в съвременна България не само ще бъдат централна тема при откриването на панаира, но с тази тема ще бъдат съобразени и много от останалите съпътстващи програми. Немската страна участва в осъществяването на нашето представяне на Лайпцигския панаир, като поема финансирането и живо се интересува от структурирането на програмите и от конкретните участници в тях. Освен книжната експозиция, ще се представим с театрални постановки, концерти, изложби, филмови прожекции, дори с една българска механа, която ще бъде построена в панаирното градче. Организаторите предвиждат дискусии по конкретни теми, например женската литература у нас, но, общо взето, в центъра на интереса ще бъде пътят на България към Европа и проблемите на политическия ни преход след 1989 г. Очаква се, че името на България ще се появява непрекъснато в немските медии, които ще отразяват панаира, и това ще предизвика по-широк интерес и ще разсее евентуални недоразумения, свързани с представата на германците за нашата страна.
Досега т.нар. фокусни страни от Източна Европа
са били балтийските републики, Полша и Румъния (представена в голяма степен и чрез своята диаспора в Париж). Организаторите твърдят, че всички тези страни са се представили с голям успех и благодарение на връзките, завързани през първата година на участието им, продължават всяка година да излагат на Лайпцигския панаир, но вече на собствени щандове.
Окончателната културна програма ще бъде представена пред обществеността в края на януари. Във връзка с формирането й у нас беше референтът по печата на Лайпцигския панарир г-н Велф Цьолнер (историк и славист по образование, журналист, минал през "Франкфуртер алгемайне цайтунг", казахстанската телевизия и един немскоезичен вестник, издаван в Русия). Куратор на културната програма у нас е г-н Александър Кьосев, който в момента ръководи фондацията "Културна програма Лайпцигски панаир". Организаторите работят в сътрудничество с Асоциацията на българските книгоиздатели и с Националния център за книгата към МК.
Накрая искаме да припомним, че Лайпцигският панаир е един от най-старите в Европа, възникнал на кръстопътя между via regia (пътя изток-запад) и via imperii (пътя север-юг). След основаването на Лайпцигския университет (1409 г.) и след откриването на книгопечатането от Йоханес Гутенберг (между 1440-1445 г.) от 1470
г. той започва редовно да се посещава от търговците на книги. Тогава започва и историята му на един от най-старите панаири на книги в света.

Ирина Илиева