Българите и Академия Киджана

През отиващата си година Сиена отбеляза 25-годишния сезон на 80-членния Софийски симфоничен оркестър и неговото участие в летния международен курс за усъвършенстване на диригенти.
Г-н Алдо Беничи - артистичен директор на Музикалната академия "Киджана", припомни етапните моменти от тази продължителна връзка на специално тържество. То бе в препълнения театър "Риновати", дългогодишен свидетел на изпълнителското майсторство на българите. През 1971 г. Алипи Найденов, вече специализирал за диригент в Римската академия "Санта Чечилия", идва в Сиена със студентския оркестър на Българската държавна консерваторията по покана на своя учител маестро Франко Ферара, за да участва във водените от него летни специализирани курсове за диригенти. Българските инструменталисти устояват на конкуренцията и окончателно се утвърждават като учебен оркестър. В писма до своя ученик Алипи Найденов, както и в изказвания, Ферара не скрива задоволството си от подготовката и дисциплината на българите, елиминирали дори Университетския оркестър на Северна Каролина. През 1991 г. в София се основава клуб "Приятели на Академия "Киджана" в България", чиято главна цел е "съхраняване на традиционните контакти между българските музиканти и Академия "Киджана".
Сега в сборния състав Софийския симфоничен оркестър, влизат шест концертмайстори, професори и доценти от консерваторията с национален и международен престиж. Доказателство за неговата висока класа е участието през различните години на световноизвестни солисти като Минчо Минчев, Емил Камиларов, Бруно Джурана...
Обществеността на Сиена, припомни г-н Беничи на тържествената вечер, винаги следи и отделя заслужено внимание на тези инструменталисти. С тяхно изпълнение е открита реставрираната църква "Св. Агостино"; в чудесната акустика на църквата с отворен покрив "Св. Галгано" отекват звуците от ежегодните им самостоятелни концерти. Критиците не пропускат да отбележат изявите на оркестъра: "българските музиканти дават най-доброто от себе си, изтръгнато от диригента Алипи
Найденов, който влага сърце и душа в партитурата. Тя е добре разчетена, отлично изпълнена и подчертава стилистичната сигурност на маестро Найденов". Настоящият ръководител на курса Джанлуиджи Джелмети, ученик на маестро Ферара, потвърди високата си оценка за нашите инструменталисти на тържеството в театър "Риновати": "Вече втора година работя с този изключително подготвен оркестър, който издържа на огромната натовареност. Зная колко е трудно да се пробие в една музикална страна като Италия, но българите са успели да се наложат със своя професионализъм.
Музикалната академия "Киджана", издала видеокасета и компактдискове на Софийския симфоничен оркестър, потвърди официалната си покана и за догодина, когато са изявили желанието си да солират на българските музиканти цигуларят Борис Белкин и виолистът Юрий Башмет. В очакване на своя 26-ти сезон 80-те инструменталисти на Софийския симфоничен оркестър отнесоха в България малък юбилеен сувенир на Академия "Киджана" като поредно признание за своето голямо майсторство.

Соня Александрова
Сиена