Новогодишният музикален фестивал ще бъде от 20 декември до 8 януари. Сегашното му издание е посветено на Емил Чакъров. Програмата му следва приблизително схемата на някогашния фестивал в най-златните му дни.
Откриването е с концерт на Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков. Солистки - за пръв път заедно - ще бъдат Анна Томова-Синтова и Гена Димитрова. Оперната серия продължава с концерт спектакъл, посветен на Борис Христов под наслов "Най-хубавото от Верди". На него ще се представят лауреати от международния конкурс на името на големия български бас. Колоратурното сопрано Анна Велева ще направи своята промоция в самостоятелен концерт с творби от Шуберт, Шуман и Рахманинов. И отново арии, този път тенорови - в концерта на Фернандо дел Вале от САЩ. Финалът е с Вердиевия Реквием, който ще прозвучи под диригентството на Владимир Гяуров. Като солисти пред фестивалния симфоничен оркестър ще застанат Стефка Минева, Мариана Пенчева, Калуди Калудов и Юлиан Константинов.
Коледното настроение е съсредоточено в програмите на Детския хор на българското национално радио с диригент Христо Недялков, хор "Мадригал" и камерния оркестър "Студио концертанте" под диригентството на Стоян Кралев и Хора на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева.
Българи, които градят музикантската си кариера в САЩ, в празничните дни ще свирят за българската публика. Росен Миланов идва с Чикагски младежки симфоничен оркестър. Юлиана и Мила Георгиеви са включени в две програми - едната със "Софийски солисти", а другата, в първия ден на Новата година с оркестъра на Софийската опера.
Актьорите ще защитават своите амбиции да пеят на един концерт под диригентството на Вили Казасян с откъси от световноизвестни мюзикъли; Театър 13 пък ще покаже премиерно "Коледна песен" по Дикенз.

Има, разбира се, и фолклор - концерт, посветен на 40-годишната творческа дейност на Янка Рупкина...
Има и гости - диригентът Ералдо Салмиери от Италия, Илейн Крестон - виолончело, и Джонатан Йейтс - пиано, от САЩ.
Според директора на Новогодишния музикален фестивал особени финансови проблеми не е имало - артистите участват срещу символичен хонорар.

Елена Драгостинова