За втори път
конкурс Христо Бръмбаров

Конкурсът "Христо Бръмбаров" успя да събере за втори път млади кандидати за славата. Първото му издание бе преди три години, когато бе отбелязана 90-ата годишнина от рождението на големия оперен педагог. Сега състезанието бе съвместно усилие на Софийската опера и фондацията "Христо Бръмбаров". Както споделя председателката на фондацията Рени Бръмбарова, средствата за наградите са осигурени от оперни артисти и педагози - ентусиасти, конкурсът е имал и подкрепата на Международния център по изкуствата "Сорос" и на "Герметал" ООД.
Жури под председателството на Гена Димитрова излъчи следните лауреати:

Мъже:
Първа награда
- Орлин Анастасов, бас, който получава и наградата на фондация "Борис Христов" за най-млад участник. Солист е на Русенската опера.
Втора награда - Борис Георгиев, бас. Солист е на Софийската опера и в момента прави магистратура в Държавната музикална академия "Панчо Владигеров".

Жени:

Първа награда - Добрина Илиева, сопран. Солистка на ДМТ "Стефан Македонски".
Втора награда - Цветана Бандаловска, сопрано. В момента прави магистратура в ДМА.
Втора награда - Петя Иванова, сопран, студентка в ДМА.
Трета награда - Веселина Василева, сопран. Пяла е в Русенската и във Варненската опера.
Трета награда - Цвета Саранбелиева - мецосопран в Русенската опера.


Поощрения:
За Радостина Николова, студентка от ДМА.
За Нина Андреева - награда за най-добро изпълнение на откъс от българско произведение.
За Адриана Николова - награда за най-добро изпълнение на откъс от произведение от ХХ век.
Отличените с първа награда получават възможност за сценична изява в спектакъл на Софийската опера. Паричният еквивалент на наградата е един милион лева.

- Госпожо Бръмбарова, каква е кратката характеристика на лауреатите?
- Орлин Анастасов е явление от талантите, които наричаме комплексни. Едва на 22 години е. Има ценен и овладян глас. Присъствието му е ярко и едновременно с това необичайно за възрастта му, вглъбено. Беше безупречен в интерпретацията. При него този успех идва съвсем естествено - като доказателство за силния артистичен ген на неговите родители - талантливите певци от Русенската опера Мария Венциславова и Анастас Анастасов
Добрина Икономова е изключително изящна, фина. Съчетава музикалност и чудесно сценично излъчване. На конкурса пролича голямото й израстване като артистка през последните години.
- Свидетел сте на развитието на поколения певци. Какво е вашето сравнение?
- България напрекъснато ражда невероятно талантливи млади хора. Като се започне от поколенията, които възпита проф. Христо Бръмбаров, та до днешните най-млади артисти - всички те успяват, при повечко късмет, да се наложат на световните сцени. Днес имаме оперни певци в почти всички големи музикални центрове.
- Какво може да препъне един млад певец с успешен старт
?
- Липсата на шанс или формални трудности - като например невъзможността да отидат на конкурс в чужбина. Иначе тук, в България, талантите са много, но възможностите за изява на сцената са ограничени.
- На вашия конкурс не присъстваха импресарии...
- Основното намерение на конкурса "Христо Бръмбаров" е да даде възможност за изява и представяне на младите певци. Чудесно е, че те тук могат да бъдат забелязани от оперните директори, биха могли да намерят своите сериозни ангажименти в театрите. Иначе амбициите
ни са този конкурс да стане международен, за да съдейства и за представянето на нашите таланти на световната оперна сцена.

Елена Драгостинова