Камикадzе газет, брой втори се появи тази седмица на книжния пазар и бе весело отпразнуван от създателите и приятелите си на 17 декември.
"Въпросът не е в това дали се зъбиш непрекъснато, а дали имаш куража да покажеш зъбите си когато и където трябва.", така манифестно започва броя си "цветното списание за четене", в което наистина има и какво да се прочете, но повечето е за гледане. Списание, еклектично като името си, в което почти всяка страница е оформена сама за себе си, представяйки разнообразие от фотографски стилове и направления и куп идеи за графичен дизайн. Камикадze на броя е Владимир Маяковски - една бледа документална фотография на седналия на стол с цигара и шапка в ръка поет. Ударът на "Камикадzе" е серията "Соцлидерите като законодатели в модата", където документалната фотография находчиво и плакатно е съчетана с рекламната.
В броя може да видите още комикса на "Камикадze" (автор Титис), където са спазени класическите принципи на жанра, една илюстрация от Андрей Кулев и много, много идеи за
реклама. Тук и в. "Култура" има скромен принос, предоставяйки на колегите си за "рекламно лице" своя зам.-главен редактор Гого Лозанов, а фотографите Борис Мисирков и Георги Богданов казват нещо за колекционерите и папионките. Можете да прочетете интервю с DJ Мартин за впечатленията му от България, разказа на Андрей Паунов "Mon amour", нещо за секса като тема в Интернет, а също и някои разсъждения за киното и комикса, подведени под знаменателя на вечния въпрос за яйцето и кокошката. А текстът на главния редактор Димитър Коцев - Шошо за "соцпопа" се чете сложно, но затова пък забавно през каретата на цялото списание.
"Ние сме желязна усмивка и мила заплаха.", казват за себе си хората от "Камикадze". Успокоително е, че зад тяхната "усмивка на победител" се крие една доста даоистка позиция - тази на човека, който доказва позициите си, но, перифразирам камикадzетата, знае, че сутрин, като се събуди, ще ги намери променени".

Ирина Илиева