Илина Коралова:
В класациите, които съм правила предишни години, основният ми критерий за преценка беше, доколко показваното от галериите съвпада с моите лични интереси. Този път приемам за равностоен и принципа "последователност в избраната политика" и качествен подбор на авторите, независимо от насоката, в която работят. Моята класация на галериите изглежда така:
1. АТА Център за съвременно изкуство - най-вече заради усилията винаги адекватно да реагира на новото и заради готовността да поема рискове.
2. Галерия "Ирида" - защото в повечето случаи успява да поддържа ниво в избраната изложбена стратегия.
3. Швейцарско посолство - бих му дала и по-предна позиция, но все пак държа сметка, че галерийната дейност не е основната, заради която то съществува.
Нищо не е в състояние да ме накара да класирам изложби. И тази година просто ще изброя част от тези, които ми направиха впечатление.
"Флуксус" (ретроспективна изложба на движението в Галерията за чуждестранно изкуство, "Macro Swiss" - Правдо Иванов в Швейцарското посолство, както и изложбата на Кольо Карамфилов пак на същото място, "При затворени врати" (Илиян Лалев в "Досев"), "женската" изложба "Каприз", Нина Ковачева и Валентин Стефанов; Проект "Две реалности" на Арт група 7 + 1; Интернет-акцията "Хаос в действие", "2000/Без продължение" - автори Десислава Димова и Иван Мудов (всички в АТА Център за съвременно изкуство), "География/Геометрия" - гостуване на галерия "Петер Лиднер" от Виена в галерия "Ата-рай, "Ламаринени дупки" на Надежда Ляхова, отново в Ата-рай и др.