Теми и схеми

Основните новини по безплатните канали на телевизията през този 10 януари започваха почти изключително с Датата. "По света и у нас" направи странно изключение, като за начало включи някаква информация за изтичане на информация от габровската полиция - чудна работа; ето, това наистина е негативна новина. Излиза, че дори Габрово вече не е същото, защото знае се, че единственото изтичащо нещо в този град е река Янтра. Парите например там не текат през пръстите и на котките им режат опашките, за да не изтича топлият въздух от одаите. След това емисията продължи с кадри от събитията пред парламента преди две години и сегашния благодарствен молебен на СДС в църквата "Света София". Митингът на БСП и пенсионери бе показан после с отделни крупни планове върху неизбежното знаме със сърп и чук и някои по-интересни лозунги: Борован пак е тук, Долу Горна Арда (нещо като Долу Горна Волта, както навремето беше писал Иван Радоев?), и др. Нова телевизия захвана с молебена, след това продължи с останалото. Вечерната новинарска емисия по телевизия 7 дни направо размаха червения плащ пред бика и започна с доста по-широко отразяване на митинга на социалистите, подбирайки по съвсем друг критерий близките планове. Все пак една репортерка искрено се учуди как така са успели да изчислят, че 60% от младите хора били с леви убеждения.
7 дни обаче достигна апогея си малко по-късно с филма на Светослава Тадаръкова за Иво Карамански, заснет явно още между 1994 и 1996 година. Кръстникът, значително по-спортен като силует в сравнение с последните си дни, сладко надигаше чаши червено вино, удряше ни с чука на песенните си речитативи и благо глаголеше срещу Мултигруп с нейните авери Беров и Валентин Карабашев - последните двама всъщност били платили първия атентат срещу Карамански. Впрочем, ясно е защо филмът излиза сега - маститата доскоро групировка днес е по-скоро един Мултитруп. Номерът на всички разбойници от Робин Худ, през Чавдар войвода, до Митьо Ганев, винаги е бил да минават за закрилници на "клети сюрмаси" и, разбира се, Иво не направи изключение. Гангстерските войни и погребения романтично течаха на знаменития музикален фон от "Имало едно време на Запад". Истинските и силни хора са там, сред подземния свят и сенчестия бизнес, искаха да ни кажат, или по-скоро несъзнателно внушат. Не се ли крие в тях истинската алтернатива на сегашното управление и защо филмът беше показан тъкмо на Датата? Но млъкни, сърце...
Иначе изпращането на "Панорама" в девет и половина вечерта явно трябва да изпълни функцията на "Лека нощ", само че за възрастни. А не е ли по-адекватно на темпоралния стереотип през съботната вечер, "Панорама" да бъде отместена след полунощ? Всъщност предаването няма конкуренция и може да се каже, че "Посоки" на Нова телевизия (в петък, осем часа) съвсем не диша във врата на своята стара посестрима, защото доста по-свободно и навременно борави с темите - вместо със схемите и схематиците.

Ромео Попилиев