Панорама на съвременното австрийско кино се провежда в София и във Варна от 15 до 29 януари 1999. Прожектират се осем филма, създадени в интервала от 1992 до 1997 г. С едно изключение - създаденият през 1986 г. музикална пародия на детективския жанр "Детективско бюро "Мюлер"" (реж. Ники Лист). Сюжетите са най-разнообразни - от жанрови сцени и иронизиране на класови и морални предразсъдаци от XIX век в "Тонино и Тоанет" (реж. Ксавер Шварценбергер) до войната в съседната на Австрия бивша Югославия, чиято жестокост не пощадява и живеещото във Виена семейство Томич ("Югофилм", реж. Горан Ребич).
На 22 януари в Дома на киното и на 23 януари в "София филм" (ул. "Шипка" 34) се прожектира "Забавни игри" (реж. Михаел Ханеке, 1996 г.). Това е филмът, с който Австрия попада отново в официалния афиш на фестивала в Кан след 35-годишно отсъствие и за който "Холивуд рипортър" приветствено казва, че тя "е вече готова да мери сили на световната филмова арена". Изобщо австрийската кинематография, която е една от най-старите в Европа, прославила се с личности като Фриц Ланг, Георг-Вилхелм Пабст, Били Уайлдър, Ернст Любич, Ерих фон Щрохайм, Макс Офлюс и др. през 60-те години преживява твърде тежък период и в края на десетилетието почти престава да функционира. През 70-те години авангардистките и експерименталните филми, голяма част от които заснети на 16-милиметрова лента, са единственото свидетелство за съществуването й. През 1981 г. се приема Законът за подпомагане на киното. Днес финансовото участието на обществената телевизия и на Австрийския филмов институт при заснемането на кинопродукции се е превърнало в правило. Деветдесетте години са десетилетието, през което австрийското кино отново стъпва на краката си.
Ето и останалите четири филма, които се прожектират у нас: "Видеото на Бени" (реж. Михаел Ханеке), "Ел Чико" (реж. Давид Рюм), "Замъкът" (реж. Михаел Ханеке) - по едноименния роман на Франц Кафка, "Индия" (реж. Пол Харадер).
Организатори на панорамата са Националният филмов център, Федералната канцелария на Австрия, Федералното министерство на външните работи на Австрия, Посолството на Австрия в София.

И.И.