ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

На 11 февруари ще бъде премиерата на последната пиеса на Маргарит Минков "Втора сряда" в Драматичен театър "Иван Димов" - Хасково. Режисьор - Александър Илинденов, сценография - Томиана Томова-Начева. Моноспектакъл на Диян Мачев.

На 4 февруари бе премиерата на Родопския драматичен театър - Смолян "Пъзелът" от Яна Добрева. Режисьор - Емилия Ованесян, сценография - Елена Камбурова. Участват Искра Йосифова, Миряна Найденова, Вера Алексиева и Наталия Лечева.

Кино "FX CINEMA" в София миналата седмица демонстрира пред журналисти предимствата на новата си озвучителна система Digital Theater Systems. DTS е по-евтина система от Dolby Digital и не се влияе от качеството на филмовата лента.

В Чешкия център бе открита експозицията "Пражки ателиета" на известния фотограф Павел Ваха и изложба от пластики на Валери Желязков.

Стогодишнината от рождението на писателя Николай Дончев (1898 - 1988) бе отбелязана с издаването на книгата "Светилник на духа" от издателство "Колибри". Осемте раздела, в които са систематизирани произведенията на автора, отразяват приоритетните области, в които той е работил: поезия, есеистика, литературна критика, критика на превода и мемоарна литература. Съставител на книгата е Силвия Вагенщайн, внучка на Николай Дончев, а автор на предговора е Михаил Неделчев

Министерството на културата и Словашкият институт в София са организатори на изложбата "Словашки накити" (от фонда на Словашката национална художествена галерия в Братислава) и художествени фотографии на Яна Хойстричова.

На 8 февруари във Френския институт ще бъде открита изложба на Ива Владимирова.

В Националната галерия за чуждестранно изкуство бяха открити изложбите стъкло на Константин Вълчев и гравюри и колажи на Буян Филчев.

В Полския институт бе показан спектакълът на Полската телевизия "Другият бряг", спечелил два приза на "Златната ракла" - за режисура на Магдалена Лазаркевич и за операторско майсторство на Адам Шикора.

На 11 февруари в Полския институт от 18 ч. ще бъде представена антологията "Превъплъщения" - 101 съвременни европейски поети в превод на Здравко Кисьов. Издателство ПАН-ВТ, Велико Търново.

На 5 и 6 февруари в зала 1 на НДК са концертите на Наташа Корольова. В рекламните анотации я наричат "руската мегазвезда" и я сравняват с Филип Киркоров. Преди да я чуем, вече знаем, че тя сама измисля сценичните си костюми, че се намесва в хореографията на своето шоу, че спектаклите й са грандиозни, а самата тя е ексцентрична. Наташа е на 24 години и има два самостоятелни албума. Някой може да си спомни и хита й "Жълти лалета", когато тя стана дете-чудо в естрадата

В Националната галерия за чуждестранно изкуство се представя серия от концерти под патронажа на Негово превъзходителство Гауденц Б. Руф, посланик на Швейцария в България. Последните два концерта от поредицата са на 5 и 6 февруари с участието на Струнен квартет "Аркадиана" и Камерен ансамбъл "Софийски солисти". В галерията е експонирана и изложба "Съвременно изкуство от Швейцария" с произведения от колекцията на посолството на Швейцария у нас. Организатори са Центърът за изкуства "Сорос" - София, Про Хелвеция, Мрежа Изток - Запад, Посолството на Швейцария в България, Музикалният информационен център - България.

На 31 януари във Факултета по журналистика и масова комуникация се проведе неделно матине, организирано и излъчено от Университетското радио "Алма Матер". Студентите от Държавната музикална академия и ученици на проф. Нева Кръстева изпълниха произведения от Бах, Хендел, Пърсел, Хиндемит. Предоставеното от генералния спонсор - фирмата "Динакорд" - дигитално пиано "Ямаха" даде възможност на Светла Цветкова, Станислава Георгиева, Светлана Спасова да покажат своите умения. В концерта участва тенорът Янис Кьорцоглу.

Столичната община, Общобългарският комитет "Васил Левски", фондация "Васил Левски" и Националният клуб "Стефан Стамболов" станаха инициатори на проведеното на 30 януари в София честване на 145-годишнината от рождението на Стефан Стамболов. Слово произнесе проф. Андрей Пантев.

На "Шипка" 6 бе открита Обща сценографска изложба на проекти, създадени през последните години. Голямата награда на СБХ за най-добро представяне бе дадена на Светослав Кокалов за работата му върху спектаклите на Александър Морфов - "Дон Кихот" и "Сън в лятна нощ" в Народния театър.