Балкански сюжети
До вчера превъзнасян като символ на хърватското икономическо чудо, което впрочем така и не се случи, днес хърватският медиен магнат и собственик на холдинга "Глобус" Мирослав Кутле изневиделица и преди всичко за свое изумление се оказа подгонен от правосъдието далавераджия и мафиот. Съдилищата сериозно взеха да разлистват жалбите на жертвите му, останали години наред глас в пустиня, канцеларията на президента Франьо Туджман смени ключалката си, и никой вече не отваря на Кутле. А какви времена бяха! В хода на десетгодишно осребряване на политическите си контакти и заслуги за Хърватската демократска заедница (ХДЗ) Кутле си изгради империя от 170 фирми. Министърът на приватизацията Милан Ковач, земляк, приятел и бизнес-партньор на Кутле, добре знае, кой да обездържави мръвките, оцелели в скелета на постюгославската хърватска икономика, и кой заслужава.
Като типичен пример за бизнеса на Кутле посочват закупуването на издателската къща "Слободна Далмация" в Сплит. Когато през 1994 година едноименният вестник на приватизираната междувременно от сътрудници на издателството фирма започна да плюе президента и ХДЗ, правителството просто отменя приватизацията, назначава си свой управителен съвет и приватизира предприятието втори път, ала сега в ръцете на когото трябва. Новият собственик си назначава верен главен редактор, и променя облика на вестника така, че никой в тази антитуджманска Далмация да не го купува. Вестникът бързо фалира, ала Кутле своевременно и далновидно вече е ипотекирал многобройните недвижими имоти на "Слободна Далмация", и оглозгал кокалите, връща на държавата тленните останки на издателската къща.
Покрай една текстилна фабрика и дълга верига от магазини и ресторанти "тайкун Кутле", както по американски го наричат в Хърватска, владее преди всичко медиите. Разковниче му е загребската фирма "Тисак", разполагаща с фактически монопол върху разпространението на хърватските вестници и седмичници в Далмация. 75 процента от всички хърватски всекидневници и седмичници текат до читателите си по мрежата на "Тисак". В обратна посока обаче каналите са задръстени. Някои вестници чакат месеци парите от продажбата си, други и до днес не са ги дочакали. В момента този хърватски РП дължи на хърватската преса около 150 милиона марки. Над 200 хиляди долара "Тисак" дължи само на "Ферал трибюн", поради което знаменитият и ненавиждан от правителството далматински седмичник е пред фалит. Тайкунът се подсмива, съдилищата се правят на глухи, а в отчаянието си седмичникът се отнесе до ОССЕ.
Преди две седмици от страниците на "Ферал Трибюн" взе становище по въпроса и германският социалдемократ Фраймут Дуве, пълномощник на ОССЕ за свободата на медиите. Аферата с неизплатените дългове на "Тисак" към вестниците не е само от финансово естество, смята Дуве, защото става дума за сериозна обструкция срещу свободата на медиите изобщо. Затова Дуве ще отнесе въпроса до Съвета на Европа. Не са ощетени само вестниците, а са засегнати и правата на читателите, които правят избора си и плащат за вестника си, без парите им да бъдат трансферирани на неговата банкова сметка. От малко по-други съображения "Ферал Трибюн" също смята, че не става въпрос само за дългове. Въпросните 150 милиона марки просто ги няма и на банковите сметките на "Тисак". Никой не знае къде са. Същевременно според вестника две банки се подготвяли да купят оглозганата и фалирала фирма: Търговската банка и Хърватската пощенска банка. И двете банки са държавна собственост, така че явно се разиграва втори вариант на модела "Слободна Далмация". "Защо да наричаме "дългове" едно най-банално плячкосване, един явен пладнешки хайдутлук? - пише вестникът. Над 150 милиона дойче марки е изцицал от "Тиска" тайкунът-любимец на президента, а никой от официално отговорните лица не може да отговори на въпроса, какво е станало с тези пари."
В навечерието на парламентарните избори обаче Мирослав Кутле става все по-нежелан баласт за партията си, в чийто управителен съвет седи вече дълги години. Демонтажът му набира скорост. На 1 декември например, както съобщава хърватската агенция "Стина", "найпознатий хрватски тайкун" се оттеглил от поста си председател на холдинга "Глобус група" и отстъпил мястото си на американеца Брайън Бери, представян в пресата като мениджър с десетилетен стаж в САЩ. Същевременно президентът Туджман подготвял правителствени промени, за да се отърве от някои министри, попрекалили в далаверското си и политическо интимничене с тайкуна. Става дума за министър-председателя Златко Матеса, за споменатия министър на приватизацията Милан Ковач и за министъра на вътрешните работи Иван Пенич. Според добре посветения в загребските дворцови интриги виенски вестник "Ди Пресе" чистката обаче във всеки случай ще остави незасегнат един от най-компрометираните, а именно президентския съветник Ивич Пашалич, просто защото нему е възложено да я проведе. Пашалич оглавява дясното или херцеговинско крило на президентската партия. Пашалич е херцеговинец, Кутле е херцеговинец, херцеговинец бе и първата ракета-носител на Кутле, покойният министър на отбраната Гойко Шушак. Според "Ди Пресе" Пашалич неотдавна шумно се дистанцирал от тайкуна, за да може сега да се заеме с демонтажа му.
Работата отива към затвор за Кутле, героя на хърватското икономическо чудо, това според "Ферал Трибюн" творение на режима, чиято главна задача била да не допусне разпродаването на хърватското национално богатство на чужди хора и да изпомпва печеливши предприятия и домашни банки в чуждестранните банкови сметки на управляващите. 80 процента от откраднатото от Кутле било за ХДЗ, твърди социоложката Весна Пусич, вицепредседателка на опозиционната Хърватска народна партия. След като години наред крал за ХДЗ, сега тази партия го изритва и иска да каже: ето, виждате ли колко сме почтени. Кутле обаче е само една пионка в ХДЗ-вото оплячкосване на Хърватска - твърди Весна Пусич от страниците на последния "Ферал Трибюн".

Жерминал Чивиков