Наскоро в галерия "Ата-рай" Слава Наковска показа своята първа самостоятелна изложба, озаглавена "Опит за убежище, подчиняващ се на природните закони, от които не можеш да избягаш". Зад дългото и трудно за запомняне заглавие в действителност се крие една съвсем обикновена мисъл, която ни спохожда ежедневно - да се скрием от света. От света, покрит с кални преспи, непроходими локви или тонове прах (в зависимост от сезона), или просто от света, задръстен от проблеми.
Материалният образ на идеята представляват 12 черни чадъра (от тези, които се продават в търговската мрежа по сергиите и въобще не е сигурно, че ще се отворят, когато е необходимо), с избродирани върху тях познати от прогнозите за времето "иконки" - облаци, облаци с дъжд, слънца и снежинки. (Като стана дума за сняг, може би тук е мястото да разкрием, че Слава Наковска има значителен опит в шиенето и бродерията. На тези нейни умения се дължат всички интересни текстилни обекти в инсталациите на известния й съпруг, художника Недко Солаков и особено сполучливото му превъплъщение като снежинка в "This is me too...")
Чадърите-обекти, съставящи инсталацията, са разположени плътно до стените на галерията, сякаш издухани от силен вятър. Идеята е илюстрирана по стряскащо конкретно-ироничен начин, а това, че чадърите са съвсем истински, следователно леки и лесно чупливи, допълнително затвърждава тъжния извод, че дори и снабден с подобно средство за защита от неблагоприятните въздействия на околната среда, човек не може да се скрие напълно от досадното си ежедневие.
Подобен "женски" изказ-отношение към проблемите, доколкото шиенето и бродерията са запазена територия за жените (или поне митът за това все още е дълбоко вкоренен в съзнанието ни), Слава Наковска показва не за пръв път. Нейни работи, извън творбите на вездесъщия "Недко, Недко, Недко..." (вж. последните броеве на в. "Култура") вече са участвали във "Версията на Ерато" на "Шипка" 6 и в една "морска" изложба във Варна. В този смисъл "Опит-ът за убежище, подчиняващ се на природните закони, от които не можеш да избягаш" е естествено и успешно продължение на експериментите на един изкушен от изкуството и изнервен от неблагодарния софийски климат социолог.

Илина Коралова