ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

Днес от 19 часа на сцената на Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов" ще се покаже премиерният моноспектакъл на Мариус Куркински "Самият човек" по Андрей Платонов. Мениджър на проекта - Елина Калинова. Спектакълът е реализиран със съдействието на Фондация "Концепция за театър".

На 20 февруари Театрална работилница "Сфумато" има премиера: "Квартет" от Хайнер Мюлер & Со в превод на Георги Тенев (по епистоларния роман "Опасни връзки" на Шодерло дьо Лакло). Сценична версия и постановка - Явор Гърдев, сценография - Даниела Ляхова и Никола Тороманов, музика - Асен Аврамов, диапорама - Симон Варсано, графика на движението - Таня Соколова. Участват Владимир Пенев, Жорета Николова, Светлана Янчева, Деница Койчева, Надя Конакчиева и Даниел Рашев. Във връзка с премиерата излезе и новият брой на списание "Сфумато".

Международното жури на фондация "Балканика" определи за най-добър балкански автор Антон Дончев за романа му "Странният рицар на свещената книга". Призът, който се връчва за втори път, миналата година бе спечелен от югославския писател-емигрант Давид Албахари.

Сътрудничество във висшето образование в Източна Европа - Програмата CEEPUS" бе темата, по която говори министърът на образованието и науката Веселин Методиев пред студенти от Нов български университет.

На 17 февруари Гьоте институт - София, показа в Дома на киното филма "Чарли и Луиза" (реж. Йосиф Филсмайер) - поредна екранизация по романа на Ерих Кестнер "Двойната Лотхен". По този начин бе отбелязана 100-годишнината от рождението на писателя. С "Чарли и Луиза" Гьоте институт започва поредицата под наслов "Ден на младото немско кино".

На 19 февруари в Дома на киното се открива панорама на Луис Бунюел. Ще бъдат показани филмите "Андалузкото куче", "Златният век", "Дневникът на една камериерка", "Дискретният чар на буржоазията", "Дневна красавица", "Ангелът-унищожител".

В галерия "Александър" бе открита изложба живопис на Владимир Пенев и скулптура на Бойко Митков.

На 23 февруари в галерия "Натали" ще бъде открита изложба накити от сребро на Богдана Топрева, Иво Кацаров, Анжело Красини, Александър Пешев и Николай Сърдъмов.

В галерия "Ата -Рай" е представена мулти-медийната инсталация на Илиян Лалев, "Преспапие или няколко опита да докосна Труман Къпоти".

В галерия "Стан" бе подредена изложба скулптура и живопис на Владимир Петровски.

В галерия "ДРИТА" е показана фотоизложба на Светлана Бахчеванова и Тихомир Пенов.

Излезе от печат книжка 11-12 на сп. "Читалище" за 1998 година. В нея освен разкази, стихове, рецензии за новоизлезли книги и разглеждане на правни въпроси по проблеми на читалищното дело, са отбелязани 125-годишнината на читалище "Извор" в с. Самоводене - Великотърновско, 100-годишнината на читалище "Илия Бешков" в Долни Дъбник и на "Слънце" в с. Алеково - Свищовско, 90-годишнината на българската опера, 115-годишнината от рождението на Сирак Скитник.

На 16 февруари в галерия "Ирида" бе открита изложба от непоказвани работи на Дечко Узунов.

В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" със съдействието на Националния литературен музей бе открита изложба, посветена на 110-годишнината от рождението на Стоян Загорчинов.

В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бе открита изложба от плакети, медали и малка пластика на Мариан Полонски и рисунки на Олга Шаринова и Войтех Худец. Изложбата е организирана със съдействието на Словашкия институт в София.

Изложба живопис на Юлия Станкова бе открита със съдействието на клуб "Парадокс" в галерия "АВЕ".

На 18 февруари в посолството на Словашката република се състоя литературна вечер, посветена на 150-годишнината от рождението на големия словашки поет Павол Орсаг Хвездослав. Слово произнесе проф. Иван Павлов. Изявата е организирана от Словашкия институт в София, Дружеството за Българо-чешко и словашко приятелство и Българския клуб "Про Словакия".

В Чешкия център се състоя концерт "Библейски песни" от Дворжак в изпълнение на певицата Камена Балканска. На пианото - проф. Елка Русева.