Techno-визия
"Кръгове" се върнаха в БНТ - една определено добра новина. Не само защото предаването обговаря/обглежда българската култура, но и защото го прави с визия, която със сигурност може да впечатли тинейджърите, да ги накара да се обърнат към събитията в нашенския арт-живот. То е много далеч от застиналостта на "Форум" или от тщеславието на "Всяка неделя": при него случването е динамично, примесено с много ирония и самоирония, но и с усет и знаене за важните неща в българското изкуство. Не робува на имена, следи младите, дава трибуна не за публицистика или проповедничество, а за наистина същностни културни прояви. Не поучава и порицава, просто показва и разказва изявите на този или онзи режисьор, писател, художник, актьор.
Разказ, който е клип, не епос. "Кръгове" е твърде различно от панегириците, агиографиите или мъченичествата, които обикновено са формите, чрез които се говори за българската култура. Предпочита погледа на дискотеката, където всеки е себе си сред хаоса от светлини, шум, тела, танц. Една затворена индивидуалност, която държи много повече на забавлението и играта, отколкото на дидактиката и възпитанието. Предаването е антитеза на конвенцията, провиждаща културата като дискурс на Педагогиката и Просвещението; за него тя е преди всичко личностна изява, индивидуалистично удоволствие (хоби?), в което всеки се спасява от гмежта на социума. Един позитивен Ървин Уелш или облагородени "Спайс гърлс".
Ако търсим аналога или модела, по който "Кръгове" се въртят в телевизията, ще го открием, струва ми се, в техното. Тази музика на модерното време е едновременно внимателна към личността и на "ти" с технологиите; прави миксове и колажи, които твърде често са доста хапливи към стари и любими евъргрийни. Пронизаните от движение заставки между отделните репортажи, ироничните и самоиронични уж рекламни вмятания, клиповото представяне на културните събития се припокриват с освободеното и без особена почит към овехтелите идоли музициране в техното. Тъкмо тази неуважителност е гаранцията, че предаването успешно може да грабне интереса на младите. Защото ако techno-визията е техният поглед към света, то "Кръгове" е техният поглед към културата.

Митко Новков