Лили Попова е новият генерален директор на Българската национална телевизия. Честито!
Независимо от съмненията, страховете, неудовлетворението на някои от членовете на НСРТ по отношение на нейната концепция или политическата й пристрастност, в крайна сметка дружно й се реваншираха за миналогодишния шамар с избирането на Александър Велев за шеф на БНР - резултатът от явното гласуване на 22 февруари е 7:2 (какъв ли щеше да е той при таен вот?!).
Този избор не е изненада - особено за хората, присъствали на т.нар. "диспут" на четиримата кандидати за шеф на "Сан Стефано" 29.
НСРТ реши този избор да бъде възможно най-прозрачен (дума, изтъркана напоследък от употреба по стъпалата на властта) - след като преся кандидатите и след като препита останалите четирима, той направи две радикални крачки по пътя на публичността - оповести мислите им по Интернет и извади телата им в Дома на киното. И ако първата е наистина полезна за обществото, втората се оказа полезна най-вече за НСРТ. И за Лили Попова, разбира се.
Според изтегления жребий миналия петък редът на препитването беше следният: Петър Крондев, Александър Стайков, Лили Попова и Любен Дилов-син. Залата беше пълна с телевизионери, журналисти и пенсионери-активисти... Всички вкупом подремнаха по време на изложението на Петър Крондев. Оживиха се единствено при отговора му на въпрос "Пиете ли?" - човекът се въздържал не само от алкохол, но и от изневери на съпругата си от 22 години. Голям смях, няма що. Истински смях обаче падна, когато на сцената с цялата си корполентност се изправи Александър Стайков и се захвана да чете, да сочи с показалка някакви таблици от видеоекран, а понечеше ли да откъсне взор от листа, т.е. да отговори на непредвиден въпрос, чувахме предимно откровения от сорта на: "в принципа ще внесем голяма яснота", "уважавам аргументите", "е, такъв е животът". На този оперетен фон Лили Попова разби и най-непреклонните си врагове с овладяност, дипломатичност и дори ведрост. Макар и подложена буквално на разпит от телевизионния ветеран Чавдар Стойчевски, тя се справи мъжки със ситуацията, независимо че направи само реторически намек за промяна в статута на БНТ към обществената медиа.
Затова пък Любен Дилов-син се показа като истински радикал - в концепцията си далеч по-убедително, отколкото на живо. Въпреки че и четиримата кандидати си водеха клак, той единствен се движеше из фоайетата със свита, а накрая излезе на сцената, придружен от хубавица с тефтер и момък с лаптоп. Постоя, постоя и седна - но встрани от масата, където Георги Лозанов четеше въпросите. Съвсем по американски. И заигра ва банк - уверен, че е неизбираемият най-сериозен кандидат. Ха да стане шоу, но не! Защото този път Любен Дилов-син защитаваше не сценарий за собствените си "Хъшове", а експертно-перфекционистка концепция за възкръсването на БНТ. Единствен той предложи прагматичния мениджмънт като терапия. И опълченците на синия екран освирепяха - пословичното му остроумие потъна в агресията им...
От петъчната суматоха в Дома на киното се изясниха поне три неща: НСРТ ужасно се бои да не сгафи пак (пред властта, обществото или съвестта си); телевизонерите ужасно мразят реформите; Лили Попова ужасно иска да стане шеф на БНТ. Е, стана.

Геновева Димитрова