Швейцарски отзиви
за Персифедрон
в. "Бернер цайтунг":
"Камершпиле" от Магдебург показа шеметен и задълбочен световен театър с пиесата "Персифедрон" от Константин Павлов. Не трябва да се шегуваме с езика. И лековерно да измисляме нови думи. Трябва да се откажем навреме от този навик, особено ако измислените думи не означават нищо. Защото, ако се съгласим с българския поет и драматург Константин Павлов, ще видим, че подобна игра може да предизвика ужасни последици. В пиесата му "Персифедрон" един поет на име Кирил измисля нова дума, която няма никакъв смисъл. Безсмислената дума "персифедрон" не означава демокрация или свобода, а е по-скоро кухо понятие, предизвикващо у хората омраза и фанатизъм. Всички, без изключение, които чуят думата персифедрон, се превръщат в агресивни ненормалници и започват да се избиват помежду си в тотална гражданска война. Кирил е изправен пред съда, за да отговаря за последствия, които предизвиква измислената дума. Самият процес обаче не е нищо повече от гротеска, водеща до безсмислени повторения на въпроси към автора на неологизма.
Основният мотив в пиесата е безкрайно песимистичен. Кирил описва в стиховете си как през един хубав следобед душата му се явила като синьо облаче, изпълнено с омраза, че той гледа на човечеството като на шест милиарда безработни артисти, които взаимно се самоизяждат, за да забавляват брадатия Господин, който едновременно е и актьор, и автор на световната пиеса. Постановката на Волф Бунге, с която театърът от Магдебург гостува в Берн, внушава апокалиптичната версия на Павлов, но не като политическа драма за измамата, заслепението и насилието, а като абсурдна игра на побъркани, като световен театър от психопатологичен тип.
Режисурата на Бунге не ни размахва под носа назидателния пръст на морала, а обратно - оставя героите да вършат своето безумие точно по текста на Павлов и да стигнат до още по-големи безумства. Актьорите не се поддават на излишен патос, достигат от смешното до изчистеното от илюзии естество на реалния живот.
Константин Павлов, на когото години наред му е било забранено да пише и публикува, и днес живее мълчаливо, почти без средства в София. Но той е създал тази пиеса преди тридесет години и тя е издържала изпитанието на времето. Гостуването на "Камершпиле" от Магдебург ни накара да се замислим, но и ни достави полагащото ни се удовлетворение.

8.1.1999 г.


в. "Бунд":
В "Персифедрон" става дума за истината и безумието на тоталитарните общества. Пиесата обаче е нещо повече от обвинение срещу властниците, които скриват истината, когато трябва. "Персифедрон" е също и "Пер-си-фе-дрон!" - парола, с която масите излизат на улицата. Поетът уверява съда, че думата нищо не означава, че просто е измислица - плод на поетично фантазьорство. А "Персифедрон" е всъщност една прощална песен - колкото тъжна, толкова и комична - за революцията, за всички онези, които си отиват в името на свещените идеи на истината.
Магдебургци показват "Персифедрон" от позицията на естетиката. Бяла е пяната за бръснене, която поетът маха с бръснач от голия си череп, тя е толкова бяла, колкото изкуственият сняг по сцената, колкото мантиите на съдиите и бледите им лица - всичко останало е в черно. От гледна точка на зрителя впечатлява драматургията, от театрална - режисурата на Волф Бунге. И почти гениалното изпълнение на Михаел Гюнтер в ролята на поета. А поетът е едно фино създание, момче, което успява да съхрани равновесието си и да демонстрира спокойстиве при цялата безизходица, в която попада. Той успява да подреди мислите си и да казва запомнящи се неща. Нещо като това: "Грешките на паметта са в основата на прогреса."
Постановката на "Персифедрон" се играе вече втора година в Германия и неотдавна е показана на немски език в София, където живее Константин Павлов. В продължение на тридесет години пиесата е била под забрана, както и нейният автор.

8.1.1999 г.

На 4 март т. г.
"Персифедрон"
ще бъде показан
пред публиката в Бон.
Магдебургци
са поканили
и автора да присъства
на този гастрол.
През новия сезон
в "Камершпиле"
ще бъде поставена
и друга пиеса
от Константин Павлов -
"Бунт в неделя".