Два компактдиска
на Иван Дреников

Само в България може да има предприятие със звукозаписния фонд на "Балкантон" и неговите управници напълно безнаказано да чакат инициативата на изпълнител или композитор, за да се издаде нещо от фонда. Умрелите не могат да си търсят спонсори или издатели, следователно записите им, ако още ги има, ще чакат "Балкантон" да получи не поредния директорски борд, а професионален, работоспособен и деен ръководител, който да поиска най-сетне да раздвижи предприятието и да започне с издаването на безценния му фонд, трупан с десетилетия.
Иван Дреников очевидно е намерил ценители на своето изкуство. Благодарение на това сега се радваме на две издания, в които най-доброто са записите. Бетовен - четвърти концерт и Шуман - концерт - творби, с които името на Дреников е свързано трайно в спомените на публиката. Интерпретацията му е подчинена преди всичко на идеята на личното, интимно преживяване; едно изпълнение, което ни припомня великолепното звукоизвличане на пианиста. Клавирен звук, който трудно може да се сбърка и който носи реално марката "Дреников". За камерния си рецитал Дреников е предпочел две сонати: Клементи, с бистротата и виртуозния щрих, с красивата, чиста линия, патент на майстори от ранга на Хоровиц, и Шуберт, в която има такива открития в детайла, на които би могъл да завиди най-вече прочутият Шубертов изпълнител Алфред Брендел - в тази голяма ла-минорна соната.
Няколко прелюда от Рахманинов завършват рецитала на Дреников. Цяло удоволствие е да се слушат и да се отчитат ресурсите на този голям пианист - записи от един период, по стара балкантонска традиция неотбелязан на компактдиска, но доколкото се досещам - това е може би краят на 70-те, може би началото на 80-те години...
Два компактдиска, които биха били придобивка за всеки ценител... И може би импулс за продуцент, който би показал Дреников днес.

Екатерина Дочева


Вградени
ноти
Бетовен, Шуман:
Концерти за пиано
с Пловдивската
филхармония
и Добрин Петков

Клавирен рецитал:
Клементи, Шуберт, Рахманинов Издател:
"Анели"
по лиценз
от "Балкантон"