ФАКТИ ФАКТИ ФАКТИ

След премиерата му в Париж, филмът на Георги Дюлгеров "Черната лястовица" (България-Франция-Унгария) спечели наградата на младото европейско жури за най-добър филм от ХV Международен фестивал на любовните филми в Монс, Белгия.

В Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" бе открита изложбата "Живот, отдаден на музиката", посветена на 100-годишнината от рождението на Панчо Владигеров. Тя е организирана от Националния литературен музей, къща музей "Панчо Владигеров - София и Държавна музикална академия "Панчо Владигеров".

В Централния военен клуб, студенти от ДМА "Панчо Владигеров" изнесоха камерен концерт под надслов "Млади музикални дарования". Изявата е посветена на 100-годишнината от рождението на техния патрон.
За главни директори на новосъздадените оперно-филхармонични дружества са назначени: Борислав Иванов в Пловдив, Росен Груев в Бургас, Христо Игнатов във Варна и Михаил Ангелов в Русе. Те ще бъдат ръководители на музикалните институти до провеждането на конкурс.
"Людмил Ангелов свири Шопен" - така се нарича новият компактдиск на музикалната къща "Гега Ню", който е посветен на 150-годишнината от смъртта на композитора.
В галерия "Сезони" - Дом на културата "Средец", бе открита изложба живопис на Щефан Прукнер (Словакия).

Днес е премиерата на "Добро утро - лека нощ" по Доналд Бисет в Русенския куклен театър. Постановка - Тодор Вълов, сценография - Стефка Кювлиева, музика - Елена Методиева, пластика - Анита Атанасова.

Днес е премиерата и на "Добър ден, Пинокио" по Карло Колоди в Държавния куклен театър - Пловдив. Сценичен вариант и постановка - Леонард Капон, сценография и кукли - Виржиния Петкова, музикална среда - Нели Лазарова. Участват Мария Атанасова и Румен Караманов.

В Полския институт бе представена книгата "Сталин и Хитлер" от Лех Некраш на издателство "Отечество" и ИК "Прозорец". Превод - Силвия Борисова и Дора Петкова.

На 9 март в Полския институт ще бъде открита изложбата на Елжбета Мушял "Витражи".

По случай 3 март в Русе бяха организирани тържества, посветени на празника. В спектакъла участваха фолклорният танцов ансамбъл "Найден Киров", оркестър "Хоро" и духовият оркестър на града.