Отворено писмо

до директора на Драматичен театър София Доротея Тончева

Уважаема Доротея,

В театралната ни махала текат различни слухове за театър "София" и политиката, която ръководството провежда. Тъй като не искам и аз да хвърлям съчки в огъня на клюкаро-клеветничеството, си позволявам публично да ги изговоря като въпроси, на които съсловието (или поне част от него) не знае отговорите.
1. Вярно ли е, че спектакълът "Три сестри" не Ви е достатъчно интересен, за да присъства редовно в афиша, и хората, които биват връщани поради липса на свободни места, са някакви заблудени спрямо истинските стойности люде, с чиито духовни потребности откъде накъде ще се съобразявате?
2. Вярно ли е, че не просто отказвате да предоставите декора на представлението "Дон Жуан в Ада" за възстановяването му в Нанси:
- който не ползвате от две години, тъй като въпреки небивалия за последните години зрителски интерес към представление на театър"София" спектакълът отпадна;
- който е построен с нарочна финансова помощ от "Сорос", поради което може би театърът не трябва да разполага с него като със свое владение;
- в чиято материална среда на френска земя ще се разположат за национална радост български актьори;
... та, вярно ли е, че не просто отказвате да го дадете, продадете или заемете, но отказвате да откажете ползването му официално, като избягвате всячески среща със сценографката Елена Иванова и не отговаряте на многобройните факсове на посланика на Република България във Франция?
3. Вярно ли е, че недокументирано сте казали на човек от общината: "Театърът имаше нужда от ламарини - декора го употребихме, останали са само двете пишки, ако искат - да ги вземат."?
4. Вярно ли е, че в поверения Ви театър не може да се случи естетика, различна от тази на съпруга Ви - големия поет Стефан Цанев, и ако такава все пак се промъкне ("При закрити врати", Сартър, Елена Цикова), тя не е скоропостижно задушена само защото Вие играете в нея?
5. Вярно ли е, че за поверения Ви театър участия в международни прояви са занимания, далеч под нивото Ви? 6. Вярно ли е, че на молбата на Деница Койчева, ангажирана в представлението "Адската машина", да актуализирате хонорара й от 5 000 (пет хиляди), сте й отговорили: "Абе я си взимай паричките и си купи една пържолка"?
7. Вярно ли е, че сте недосегаема за всякаква критичност към административната Ви дейност, тъй като летувате в близост със софийския кмет; и ако тя - критичността - се опита да пробие ледения Ви непукизъм, я попарва сланата на също тъй леденото Ви мълчание?
"Аз питам" се казваше една хубава стихосбирка. С извинение за заемката, и аз питам.

Оставам с неподправено уважение:
Аве Иванова

Оставам с неподправено уважение: Аве Иванова


Въпроси,
без които
не можем