Йехуди Менухин, роден на 22 април 1916 г. в Ню Йорк, почина на 12 март 1999 г. в Берлин. Отиде си една от универсалните личности в музикалния живот на двадесети век - цигулар, диригент, педагог, енергичен организатор на музикални фестивали в различни краища на света.
Тъкмо Берлин е градът, който преди 70 години го бе аплодирал като един от най-малките солисти на Берлинската филхармония. Доста преди това са концертите му в Парижката опера, предшествани от изявите му на дете чудо с големи симфонични оркестри. Изкуството му съчетаваше свободата на виртуоза със задълбочеността на мъдрия интерпретатор. Ученик е на прочутия Едуард Елгар, усъвършенствал се е в Швейцария, Румъния и Франция. Признаваше Джордже Енеску за свой най-добър учител в прочита на едно произведение. В репертоара му бяха и класиката, и романтизмът, и музиката на неговите съвременници. По-късно, като зрял музикант-педагог се отнасяше към младите таланти със същата сериозност, която проявяваше към собствените си концертни изяви. Една от важните крачки в това отношение бе основаването на специализирано музикално училище за надарени деца в Скот д'Абернон, Англия, през 1964 година. Богато надарен от природата, умееше и да дарява. Вниманието към младите бе не просто жест и покровителство, а част от начина му на живот. Педагогическата работа бе полето, в което с удоволствие осъществяваше своята стратегия за развитие на младите таланти.
Любопитен факт от биографията му е периодът, в който Менухин се посвещава на детайлното изучаване на музиката на Индия. В началото на 60-те години има и съвместни концертни изяви с Шанкар - един от най-изтъкнатите индийски изпълнители. Този епизод е една от илюстрациите за неговата музикантска многопосочност.
Титлите, с които Йехуди Менухин бе почетен приживе, са израз на преклонението на цивилизования свят към професията на музиканта. В началото на 60-те получи от кралица Елизабет Втора титлата сър, а през 1993 година - лорд.
Имаше американско, швейцарско и британско гражданство. Но изкуството му го бе направило гражданин на света.
Поклон пред паметта му!

Елена Константинова