"Мартенските музикални дни" (17 - 31 март) е фестивалът, който Русе продължава да поддържа въпреки всичко. Ако зададем въпроса "Как?", най-простият отговор е "с достатъчно пари". По-сложният е за какво да се похарчат. Директорът на фестивала Ива Чавдарова дава своя отговор чрез програмата на фестивала. Не малка част от средствата идват от самата община и от местни спонсори, които не са далеч от мисълта, че подпомагането на изискано събитие като "Мартенските дни" е въпрос на престиж. При това фестивалът е наистина международен. Тази година сред гостите са Юри Башмет с "Московски солисти", Франк Ансалем - джазквартет от Франция, пианистите Борис Блох, Коджи Оикава и Владимир Ашкенази, мецосопраното Кристина Ашер, диригентът Хоря Андреску с "Букурещки виртуози", "Пиерос трио". Сред българските изпълнители са подбрани майсторите - Анна Томова-Синтова, Минчо Минчев, Ваня Миланова, Стела Димитрова; присъстват едни от най-добрите български състави - Софийската филхармония под диригентството на Емил Табаков, Пловдивската филхармония и Георги Димитров, хор "Проф. Васил Арнаудов" с диригент Драгомир Йосифов. Има и съвсем млади изпълнители: Младежкият фестивален оркестър с диригент също Драгомир Йосифов поднася интересна програма с творби на Анатол Виеру, Божидар Спасов и Константин Илиев, а Николай Минчев прави в Русе своя дебют със Софийската филхармония - Прокофиев, Втори концерт за цигулка ...
Извън концертния подиум младите изпълнители ще имат възможност да общуват с големите интерпретатори и педагози в майсторските класове на музикалната академия "Проф. Саша Попов". Тук ще преподават Борис Блох, Ваня Миланова, Георги Спасов и Николае Липоци.
Един от любопитните детайли в програмата е аудио-визуалният промоционен спектакъл на "Ямаха". Паралелно с програмата са и художествените изложби "Съвременна западноевропейска графика: Пикасо и Дали" и японската "Компютърна графика" на Сусумо Ендо. Разбира се, на такъв авторитетен фестивал без конференция не може. И тя е международна, а темата й е формулирана най-общо като "Музиката между Изток и Запад на прага на 21 век" Ще участва самият Тамаш Кленянски - генерален секретар на Европейската асоциация на фестивалите.
Струва си да бъдеш в Русе между 17 и 31 март.

Елена Драгостинова