Пиромани?
Преди две години пожар едва не изпепели цялата сграда на училището в шуменския квартал "Дивдядово". В събота (20 март) посред бял ден - в 10 часа сутрина - лумнаха пламъци в сградата на читалището в същото Дивдядово. Въпреки бързата намеса на пожарникари и местно население, от двуетажната постройка, издигната през 1936 година, не е останало почти нищо. Изгорял е салонът за 250 души, както и цялата сценична техника. От книжното богатство, наброяващо близо 30 хиляди тома, хората, с риск за живота си, успяват да спасят много по-малко от половината... Ценни издания от средата на миналия век са сред спасените екземпляри. Това е трагичната равносметка за още едно изгоряло българско читалище.
В последните години съобщения за пожари в читалищата не са рядкост в полицейските сводки. За случая в Дивдядово има подозрения за умишлен палеж. Това ще изясняват криминалистите.
Има обаче и още нещо - типично, особено за по-старите читалища. Много от техните сгради, строени преди 80 - 100 години, не отговарят напълно на противопожарните изисквания. Такива са централните читалищни сгради например в Монтана, Свищов, Плевен, Хасково и още десетки. Обикновено таваните са препълнени с книжнина, преди години "временно" под покривите е прекарана електрическа инсталация, където са хранилищата. За вентилация въобще пък не става дума в тези пожароопасни помещения. И тъй като една съвременна противопожарна и алармена инсталация обикновено не е по джоба на читалищните бюджети, продължава да се разчита на късмет и вярата, че "на нас това няма да се случи". Точно в гореспоменатите четири читалища, а и в много още с вековна история, се пазят уникални ръкописни и старопечатни издания, загубата на които при евентуален пожар би била невъзстановима.
Днес, когато средствата на читалищата са много скромни, едва ли в близките години ще се намерят пари за надеждно противопожарно осигуряване.
След подобни нерадостни перспективи, каква надежда остава за читалищата? Може би само едната предпазливост или великодушието на някой спонсор, а най-вече по-редки посещения на пиромани, каквито за жалост плъзнаха не само по бингозали, но и по читалища, превръщайки ги във "фойерверки".

Любен Русков