Deus ex machina
В "Повелителят на мухите", представения от Канал 1 на БНР филм на Питър Брук, човешката история не почва отново само заради чудодейната поява на морския капитан; хватката Deus ex machina спира повторното нанизване на огърлицата от кръв, войни и насилие, която е миналото на човечеството. Всъщност световноизвестният режисьор просто разказваше своята визия, опрян, разбира се, на романа на Уилям Голдинг, за това как "естественият човек" е тръгнал към Голготата на "цивилизования човек". Едни филмови "Златната клонка" или "Тъжни тропици", реализуеми като завършеност не поради изчерпването на естествеността, а единствено и само след случването на чудото.
Описвам тази толкова важна кинотворба не за друго, а заради значимостта на начинанието, наречено "Киноклуб" и излъчващо значими европейски продукции в късните часове всеки четвъртък. Идеята за вглеждане в европейското кино е точно такова "озарение свише": културна Deus ex machina, която сред брутално- агресивната или завоалирано-идеологизираща сугестия на американските филми, задава друга оптика, където не само дразненето на инстинкта, но и въпросите към разума имат свое основание и свой същностен смисъл. Едно "чудо" на киноестетиката, при което бавността, старателното взиране, връщанията и повторенията, препрочитането и тъй нататък са не ненужен баласт, утежняващ възприемането, а важен елемент от посланието на филма. Скорост, която стига по-далече, защото прониква по-дълбоко.
"Кармен", "Повелителят на мухите", "Отвъд облаците" - творби, които всеки, облъхнат от магията на киното, би трябвало да види. Единствената неудачност на избора - късния час на излъчване. Дори и да се запази - знаем какъв неумолим надзирател е програмната схема, би могло да се помисли за някакво повторение в почивните дни, събота например. Както и за предварителен коментар преди филма - защо пък "Киноклуб" да не се превърне в телевизионен "Киноуниверситет", който донякъде да компенсира разбитата киномрежа в страната и, за съжаление, наличието на киносалон като "Одеон" единствено и само в столицата? Deus ex machina: дали пък новият телевизионен директор няма най-после да се загрижи и за културното съзряване на българина; дали пък точно Лиляна Попова няма да се окаже толкова липсващото чудо в БНТ?

Десислава Стамболиева