Холандката Ринеке Дийкстра е носителката на тазгодишната награда за фотография на Ситибанк, която се връчва за четвърти път във Великобритания. Предишни носители са били Ричард Билингам и Андреас Гурски. Творбите на всичките петима номинирани продължават да са изложени в лондонската Галерия на фотографите.
Ринеке Дийкстра е известна с цветните портрети на деца по плажовете на Европа и Северна Америка. Отдалеч фигурите, които стоят почти голи на студения плаж, изглеждат уязвими и безпомощни. При по-внимателно взиране обаче се забелязва прямотата, с която те са се вторачили в камерата. Това създава ново впечатление - на абсолютна самоувереност. Изведнъж наблюдателят разбира, че е станал наблюдаван. Друг момент във фотографиите на Дийкстра са портретите на хора, току-що преживели нещо мъчително - например, жени след раждане или бикоборци, тъкмо напуснали арената.
Сред творбите на останалите четирима номинирани, но неспечелили фотографи също има любопитни попадения. Португалецът Аугусто да Силва е направил две поредици от диапозитиви, наречени "Пътят". Те се прожектират едновременно пред и зад зрителя. В началото жълтата прекъсната линия по средата на планинския път създава измамното впечатление за липса на всякакво движение. По-късно обаче появата на различни преминаващи обекти убива тази представа.
"Дневникът на един викториански денди" на Инка Шонибаре обръща вниманието към идентичността. Помпозното представяне на аристокрацията през XIX век е като декор на телевизионен театър. Масите са отрупани с плодове, леглата - с прислужници, всички герои са богато натруфени. Но централният образ (който е всъщност авторовият) е на чернокож. Така всички предубеждения за социално положение и културна идентичност са обърнати с главата надолу.
Паул М. Смит си играе на мачо в циклите "Пушката на артиста" и "Моят начин на прекарване на вечерта". И в двата случая (в първия - като войник, във втория - като пиян младеж), благодарение на компютърните технологии Смит играе всички роли в снимките.
Сред журито на наградата за фотография на Ситибанк на стойност 10 000 британски лири има куратор от галерията за модерно изкуство "Теит", журналист, професор по история на културата и още двама експерти.

Лондон
Константин Иванов