Йорданка Кузманова, актриса:

Щастливци са артистите, които участват в "Три сестри". Не всеки ден срещаш магьосник, с когото можеш да замесиш хляб... Гледах онемяла, вкопана, хипнотизирана... Паралелност и разминаване. На живот, на съдби, на любови. Следим ги малко от високо, като под микроскоп - мъжко-женско кълбо, изродено от самота и безверие. Щъкат, търчат прашинки-животинки - ние самите. Човешки същества, отсъстващо-общуващи и в същото време дяволски обвързани. Как е възможно най-силно да е отчуждението между самите три сестри - нямат време да се изслушат, да си посъчувстват, камо ли да си помогнат. Тази Олга - толкова безпомощно-самонавиваща се, че чак гласът й чезне, толкова непохватна в кокетството си. Когато чух и видях какво направи, когато Кулигин й каза, че за нея щял да се ожени, ако не била Маша... ей богу, и мен ме заболя в гърлото.
Не се наемам да изреждам откритията в интерпретацията почти на всяка реплика. Да, всеки се опитва и успява, прелъстен докрай от режисьора, страстно да изрази себе си по най-сложен начин и то... в ансамбъл. Тъжна е актьорската съдба: попадаш, обикновено абсолютно случайно, в нечий съдбовен проект, при режисьор с необикновено мислене и този акт те белязва завинаги. Мисля, че на тези колеги, които осъзнават каква случка им се е случила, просто оттук нататък ще им бъде по-трудно...
За кого е този спектакъл? За тези, които знаят кога и как се взема "горно си" или за онези, които за пръв път чуват, че трябвало да се ходи "в Москва, в Москва"? Колко голяма трябва да е пропастта между тези две публики? Тук такъв въпрос просто не стои.
Не зная какъв е "личният теоретичен превод" на Камбарев на гатанката "действен анализ, действено слово - що е то?", но в сценичната си практика той я е разгадал, пласирал, осъществил. Именно това за мен е най-респектиращото постижение на "Три сестри". "Пораждането на думите, а не тяхното изричане". Вярвам в думите на Стоян от едно TV интервю, че гълъбчето, което е влязло на негово представление и се е заслушало в текста, не е било обикновено гълъбче, а наистина Духът Божи.

Три сестри -
разговорът
продължава