Християнската десница в САЩ
или нео-пуританизъм по американски
В навечерието на XXI век в Америка цари атмосфера, близка до истерия. Става въпрос за един феномен, колкото симптоматичен, толкова и закономерен за тази страна на крайноститe.
Названието "пуританска Америка" добива нови измерения над два века след като първите заселници стъпват на Новия континент. Този нео-пуританизъм, добил скорост в последните десетилетия, се ползва с растяща популярност сред едно общество, което отчаяно търси ценностна система, чрез която индивидът и семейството да оцелеят, да се противопоставят на това, което се възприема като деградация на нравите.
Обръщането към християнството за много американци представлява оръжие срещу престъпността, сексуалната разюзданост и въобще моралния упадък на американското общество. Според тях християнските ценности, които са ръководили първите заселници, и строгият морален кодекс, на който са се подчинявали, са издигнали Америка до световен лидер и трябва да бъдат преоткрити.
Протестантската църква, разделена на множество течения, дълги години се е въздържала от участие в политическия живот на страната. Изповядвайки индивидуалното спасение на душата като философия и начин на живот в Америка, повечето от теченията на протестантската църква (макар и критично настроени към социалните промени и това, което възприемат като упадък на обществото), до началото на 80-те години не са си позволявали директно вмешателство в политическия живот на страната. Членската й маса, предимно в аграрните райони, изключително консервативна и изолирана, не е притежавала нужните ресурси за политическо влияние. Сътресенията на 60-те и 70-те години са били преживени болезнено, но църквата е запазила позицията си на наблюдател и критик, без да се опитва да променя статуквото чрез политически средства.
От 80-те години обаче могъщи религиозни образования, като Баптистката конвенция, Обединения на Бога, Евангелистката църква, Обединена Методистка църква и други, започват усилена мобилизация на членската си маса. Големите центрове на тези обединения са вече в предградията, вярващите са едно ново, добре образовано поколение, една средна класа предимно от англосаксонски произход, която се чувства застрашена, уплашена и разгневена и за която освен спасението на душата, има и политически дневен ред. Т.е. църквата вече има на своя страна една друга членска маса, която притежава не само самочувствието, но и нужните ресурси, за да се намесва в политиката на страната. Тези богати и могъщи църкви, например, успяват да мобилизират съмишлениците си в протести срещу клиниките за аборти, където се организират непрекъснати "акции", "спасения на неродени души" и др., а често се стига и до фатални сблъсъци.
Имах възможността да посетя една такава църква, обединяваща така наречените преродени християни. Огромната постройка върху няколко декара земя е цял конгломерат от "центрове по интереси" - различни курсове по библия, детски клубове, женски клуб, а също така и детска градина, училище, летен лагер. Материалната база, членската маса и мащабността са впечатляващи. Вярващите са предимно млади семейства с деца от англосаксонски произход, чиито живот се ръководи от ученията на Библията. Те са хора с образование, добър доход, притежаващи къщи, коли. Kaзват, че преоткритата любов на Исус запълва празнотата в душите им.
Тази десница притежава силно лоби във Вашингтон и заема твърди позиции по всички въпроси от политически и морален характер. Влиянието й върху медиите също е огромно. Миналата година, например, успешно оказа натиск върху един от телевизионните канали за снемането от ефир на сериал - една от актрисите призна пред зрителите хомосексуалните си наклонности. В момента тя не може да намери работа.
Един от най-популярните сериали по телевизията, "Седмо небе", е семеен сериал за бяло семейство с пет деца. Бащата е проповедник, докато майката се грижи вкъщи за децата, които се сблъскват с различни проблеми, но всички задружно с Божията помощ успяват да ги решат. "Семейните" програми от всякакъв вид се лансират постоянно по телевизията и се налагат като жанр. Еманципираната жена, която беше модел на поведение в началото на 80-те години, вече не е актуална тема, освен като гротескна фигура в комедиите.
Християнството в Америка е цяла индустрия. Множество магазини, книжарници, каталози продават различни книги, касети и дискове, в които има всичко - от самата Библия до начини за отслабване, вдъхновени от Бога, или подредба на дома по християнски и т.н. Всякакви дрехи, възглавнички с божието послание, играчки с герои от Библията, дори компютърни игри с библейска тематика се предлагат. Продават се и "оръдия" за физическото наказание на децата, тьй като Библията проповядвала дисциплинирането на подрастващите с бой, противно на модерните теории за възпитание чрез убеждение.
Именно тази "религиозна десница" или "християнска десница" особено яростно се противопоставя на абортите, порнографията, хомосексуализма, защитава молитвата в училищата, традиционното семейство и установяването на универсални християнски норми в американското общество. Тя масово изтегля децата си от държавните училища, които в стремежа си да намерят път към всички, независимо от произхода им, според нея са противохристиянски. Една американска майка наскоро ми каза: "Как така ще си пращам децата в държавно училище? Та там ги учат на еволюция - че имало динозаври и други подобни глупости. Моите деца ходят в частно, християнско училище, където всичко, което учат, се базира върху учението на Библията."
Освен християнски училища, американците все по-често прибягват и към "домашно обучение." Според списание "Нюзуик" приблизително 2 млн. американци са спрели децата си от училище и ги обучават вкъщи сами или с помощта на частни преподаватели, тьй като считат, че училищата само допълнително допринасят за моралния упадък на обществото; те не вземали отношение по въпроси от морален характер, а се стремели да социализират всички малцинства и имигранти, изповядващи различни религии и убеждения. Ако училището не стои върху здрави морални устои, как тогава, питат те, може да убеди децата, че, например, наркотиците са нещо лошо? За тази цел редица щатове са приели закони за обучението в домашни условия, поставяйки го наравно с другите форми на образование.
Същата тази "религиозна десница" счита, че всички беди на Америка произтичат от демократите-либерали, олицетворени от президента Клинтън. Отказващ да постави ограничения върху абортите, защитаващ хомосексуалната общност (изключително могъща, чиито гласове му помогнаха да спечели двата мандата) и противопоставящ се на молитвите в държавните училища, той се възприема като заплаха за стабилността на обществото.
Кенет Стар е пък, от своя страна, олицетворение именно на тази "религиозна десница". Син на проповедник, той ежедневно търси подкрепа и сила в Библията. Представлява тази част от обществото, за която изневерите на Клинтън, лъжите му, аморалното му поведение са повод за отстраняването му, като по този начин ще се отреже раковото образование, разяждащо устоите на американското общество.
Наскоро в телевизионно предаване на известния журналист Том Брокау за американските ветерани от Втората световна война също прозвуча тази тема - за поколението, воювало за защитата на американските идеали - родина, Бог и свобода, което сега вижда само упадък, деморализация и престъпност. Все по- често се задава въпросът, накъде отива тази нация, постигнала изключително икономическо благоденствие, финансова сигурност и технологичен напредък, но загубила ценностната си система. Една страна на разкъсани семейства, объркани и гневни деца, където наркотиците и насилието са ежедневие.
"Военното" поколение от вече възрастни хора повтаря това, което силно вълнува днешните християни - че вярата в Бога и строгия християнски морал са били решаващ фактор за победата на американците по време на Втората световна война и за просперитета на страната; че християнските ценности трябва на всяка цена да възтържествуват, за да може Америка отново да възвърне статута си на морален лидер на света.

Димитрина Корчева
Лос Анжелес