В Дома на руските кинематографисти на 16 април т.г. се състоя вечер на извънредния и пълномощен посланик на България в Москва г-н Василий Такев. Оказа се, че тя е поредната в дългия списък от подобни срещи, организирани от директора на Дома на киното г-н Гусман с шефовете на дипломатическите мисии, акредитирани в руската столица. Планирана далеч преди ударите на НАТО в Югославия, вечерта на българския посланик уцели точния момент - Домът на киното бе препълнен заради изключителния интерес в Русия към ситуацията на Балканите и отношението на България към НАТО. Г-н Такев отговори спокойно и разумно на десетки въпроси (някои доста провокативни), които по традиция се задават писмено и се четат от водещите (в случая Гусман и Виктор Мережко). И съумя с дипломатично хладнокръвие да свали напрежението в залата.
След като г-н Такев слезе от сцената, на нея имах честта да се кача аз, за да представя в броени минути абсолютно непознатото в Русия днешно лице на българското игрално кино - по-омърлушено, отколкото ни се иска, но по-живо, отколкото ситуацията предполага. Вечерта на българския посланик завърши с прожекция на най-новия ни игрален филм "Вагнер" на Андрей Слабаков, възприет от публиката доста противоречиво.
Във фоайето на Дома на киното стотиците посетители разгледаха изложбата "Пловдив - културна столица на Европа". Двигател на събитието всъщност беше Българският културно-информационен център в Москва, чийто шеф от близо година е големият ни документалист Васил Живков.

Геновева Димитрова